Stäng
Lön efter skattBeräkna lönen efter skatt. Hur mycket har man kvar av lönen efter skatt? Det har blivit allt mer komplicerat att på egen hand räkna fram hur stor lön man får kvar efter det att skatten har dragits. Jobbskatteavdraget och justeringar gör det svårt att räkna själv. Att sitta och räkna allt för hand blir därför en lite för stor och tidskrävande utmaning för de flesta. Då återstår egentligen två alternativ. Antingen räknar du ut lön efter skatt med hjälp av skattetabeller eller så använder du ett program på en websida eller i ditt bokföringsprogram eller ekonomisystem.

Hur räknar man ut lön efter skatt?

Det enklaste är att använda sig av en Skattetabell där man direkt ser hur mycket skatt som ska räknas bort för varje givet belopp i bruttolön (lön innan skatten är dragen). Här kan du se vilken skattetabell du ska använda och även hitta direktlänkar till skattetabellerna. Du får också instruktioner till hur man läser och tolkar Skatteverkets skattetabeller.

Lön med Jobbskatteavdrag

Det finns också olika sidor på nätet där du kan räkna ut hur mycket du får kvar av din lön efter skatter som kommunalskatt, landstingsskatt, begravningsavgift, jobbskatteavdrag, statlig skatt och värnskatt. Den bästa sidan som är väldigt avancerad men ändå lättanvänd är jobbskatteavdrag.se, där är det enkelt att räkna ut hur mycket man får över varje månad. Jobbskatteavdrag kallas ibland också förvärvsavdrag men det är samma sak man menar.

Hur räknar man ut lön i enskild firma?

Du som ägare tar inte ut lön utan du plockar ut en del av vinsten. Den vinsten beskattas sedan med Egenavgifter. Både den som får lön från tjänst och inkomster från näringsverksamhet får automatiskt jobbskatteavdrag. När du har enskild firma får du alltså en reduktion av den uträknade skatten med hjälp av jobbskatteavdraget. Då förstår man också varför jobbskatteavdraget egentligen inte är ett avdrag utan egentligen en skattereduktionarbetsinkomster. Du behöver därför inte oroa dig för att förlora jobbskatteavdraget om du funderar på att starta eget. Du får lika stor "rabatt" på skatten i ditt företag som om du var anställd med lön givet samma inkomstnivå/beräkningsbelopp. Däremot kan lön efter skatt skilja sig åt totalt eftersom en enskild näringsidkare med enskild firma ofta hamnar på 40-50% total skatt på vinsten.

Här kan du ladda ner en löneräknare för att räkna ut hur mycket du kan ta ut ur ditt företag varje månad.


Läs också om brytgränser för statlig skatt och värnskatt

25 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se