Stäng
Moms på fraktavgiftMomsen på frakt. Vilken momssats är det på frakt? Ibland ser jag fakturor med 25% moms på frakten och andra gånger är det 6%, vad gäller egentligen? Hur fakturerar man fraktavgiften och med vilken momssats?

Moms vid frakt av saker

Ska fraktavgiften ses som en tjänst eller är den beroende av den underliggande varan som levereras? Detta ställer till huvudbry för många företagare, både när man ska fakturera själv och när man ska försöka bokföra saker man beställt till företaget. Momsen verkar liksom aldrig stämma och det verkar inte finnas något enhetligt system eller regel för när det blir 6% och 25% moms på frakten. För att se systemet i momsen på det här området så måste man se frakten som en del av varan. Man ska alltså inte se det som en form av tjänst som man gör vid bokningsavgift på resor. Man skulle lätt kunna argumentera för att själva frakten är en fristående tjänst som alltid borde få 25% moms. Det skulle vara helt logiskt och korrekt resonemang, men tyvärr är logik inte momssystemets starkaste gren.

Det är faktiskt med rådande praxis momssatsen för själva varan som styr momssatsen på frakten. Om du beställer en bok så har den 6% moms och då får frakten 6% moms. Om du beställer en soffa så har den 25% moms och då får frakten 25% moms.

Vilka varor har 6% moms?

Det är dock inte så många olika typer av varor som du kan se 6% moms på frakten på. Det rör sig i princip alltid om böcker och tidningar (om de inte innehållet består av mycket reklam då blir det 25%). Även frakt av människor (persontransport) har 6% moms. Så frakten på en människa blir också 6%. Bra att veta för den växande industrin Trafficking och flyktingsmugglare.. men tänk på att om frakten av människor är mer av en upplevelse än en transport (guidade turer) då är momsen 25% på den frakten eftersom det inte är fråga om en transport utan just en upplevelse.

Transportbolag fakturerar med 25%

Om fakturan ställs ut från (kommer ifrån) själva fraktbolaget som DHL, Schenker etc då är det alltid 25% moms för att dessa bolag säljer tjänster i form av frakt och måste då fakturera med 25% för sina transporter. Där beror inte momsen på varorna de fraktar. Beställer du en bok från Bokus så kommer fakturan inklusive frakten från Bokus och då blir momsen styrd av varan som levereras. Men om du ber DHL frakta ett parti böcker mellan två av dina lager då blir momsen 25% på frakten för att leveransen ses som en tjänst när det faktureras från ett transportbolag. Hade du beställt en bok på Bokus och fått en faktura från dom för själva boken och en separat faktura från transportbolaget då skulle transportbolaget fakturera frakten av boken med 25% moms. Det är därför du alltid ser Posten fakturera med 25% när du får en faktura direkt från dom.

Udda undantag

Du kan även stöta på lite mer udda undantag om du t.ex. köper en tavla från en konstnär som har en omsättning under 336K då är dessa momsbefriade och kommer därmed fakturera både tavla och frakt med noll procent moms (om dom gör rätt). En annan lite ologisk produkt med 6% moms är ljudböcker där det är 6% moms om det levereras på ett fysiskt medium (CD/DVD/Blu-Ray). Därför får frakten av en ljudbok också 6% medan det blir 25% moms om du laddar ner filerna helt digitalt. Köper du saker från utlandet så blir det lite krångligare. Om du gör inköp/försäljning av vara från/till EU-land kan du läsa mer om det under EU-moms. Är det inköp utanför EU blir det import och det kan du läsa mer om här.

Kontering av fraktavgiften

Oftast kan du lägga fraktavgiften direkt ovan på kostnaden för varan på samma konto. När du själv fakturerar kunder är det oftast bättre att separera frakten och lägga det på ett eget intäktskonto (3520 fakturerade frakter, till EU 3521 och export 3522) som du kan matcha mot de kostnader du har för frakterna. Har du köpt en bok kan du lägga frakten på konto 6970 också och den totala momsen på en rad på momskontot. Är det en faktura från ett transportbolag som bara handlar om frakt så lägger du det på konto 5710 fraktkostnader. Är det flera momssatser inblandade måste du dela upp konteringen på flera rader på olika konton och olika momssatser och eventuellt olika momskoder om ditt program har sådana.

Moms på porto och frakt som DU säljer

"Hej. Gratisfråga.
Jag har läst på er sida ang moms på porto, men blir inte klokare.
Har pratat med PostNord som säger att jag inte ska beräkna någon
moms, men enligt er så ska jag redovisa moms ändå. Jag fattar
ingenting.
Säg att jag säljer för 500 kr och porto är 72 kr (totalt 572 kr) -
då blir min bokföring enl följande:
1920 D 572
3051 K 400
2611 K 100
3520 K 72
Kunden betalar i förskott, jag använder kontantmetoden i
bokföringen.
Hur bokför jag moms på portot när det inte är moms på porto? Ska
kunden betala 90 kr i porto istället, fastän jag köper för 72 kr?
Vänligen förtydliga åt mig."

Momsen beror mycket på situation och omständigheter men jag börjar med att anta att du säljer inrikes och att själva varan DU SÄLJER inte är momsbefriad (t.ex. läkemedel eller investeringsguld). 
Förstår inte riktigt vad du menar med att du "ska redovisa moms ändå"?
Tänk i två steg, du gör ett inköp av porto/frakt som är separat från din försäljning av vara + frakt (ny omsättning). Du bokför inköp av posttjänst utan moms men när du sedan säljer själv till din kund blir det en vanlig försäljning av vara + frakt som inte har något att göra med momsbefriade posttjänster eftersom du inte är ett statligt postbolag.
Porto är momsbefriat (för den som har hand om samhällsomfattande posttjänster), men själva fraktavgiften till slutkund måste du lägga moms på, och momsen på frakten styrs av vilken vara du skickar - har varan 6% moms får frakten 6% moms, säljs varan med 25% moms får frakten 25% moms.
Varuförsäljning + moms
Frakt + moms
Porto (utan moms men bara när Postnord/statliga postbolag säljer)
MEN det är bara Postnord som kan sälja porto till DIG utan moms. Du får inte sälja ditt porto/frakt till din kund utan moms. Är det detta som förvirrar dig?

Vad omfattas av undantaget för posttjänster?

Undantaget för posttjänster omfattar omsättning av posttjänster där följande villkor är uppfyllda (3 kap. 20 a § första stycket 1 ML):

  • Posttjänsterna ingår i den samhällsomfattande posttjänsten enligt postlagen (2010:1045).
  • Posttjänsterna tillhandahålls av någon som är utsedd att tillhandahålla hela eller delar av denna tjänst (DU är ej denna typ av postbolag och kan därför ej sälja porto/frakt utan moms).
Undantaget gäller inte för omsättning av posttjänster för vilka villkoren förhandlats individuellt (3 kap. 20 a § andra stycket ML). I DESSA FALL MÅSTE POSTEN LÄGGA PÅ MOMS. Men det påverkar inte momshantering för dig mot din slutkund.

KONTERINGSFÖRSLAG

Om du säljer din frakt till slutkund för 72 kr och varan du säljer ska säljas med 25% moms, då ska frakten också faktureras med 25% moms. Därför är ditt pris utan moms för frakten 72/1,25 = 57,60 kr. Momsen för frakten är 14,40 kr. 
 
1920 D 572
3051 K 400
2611 K 100 + 14,40 = 114,40
3520 K 57,60

Läs även:

Moms när du skickar varor med PostNord

Moms vid vidarefakturering

Se en genomgång av vad som är 6%/12% och 25% moms här

 

27 Mar 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se