Toborrow företagslån

Stäng

Stäng
Självfakturering av royaltyavgiftBokföring av royaltyavgifter. Hur bokför man royaltybetalningar utan fakturaunderlag? Hur hanterar man royaltybetalningar som görs baserat på försäljning när förlaget inte skickar faktura? Kan man fakturera sig själv för royaltyutbetalning? Vilken moms ska royalty faktureras med?
"Hej,
Jag har en enskild firma och har köpt rättigheter av böcker ifrån ett förlag för att översätta dem. Betalningen är baserad på hur många ex som jag säljer under en viss period, alltså tex. 6% på F-priset. Summan ska betalas in två gånger om året. Jag har nu betalat för första gången, men jag vet inte hur jag ska bokföra summan eftersom det inte finns något underlag i form av tex. faktura. Ska det vara 6910? Ska jag betala moms på det? I så fall måste förlaget också veta att jag har betalat moms."

Självfakturering vid royaltyavgift

Du har köpt rättigheterna till böckerna men betalar baserat på hur mycket du säljer.

Betalning t.ex. 6% på försäljningspriset.

Alternativ 1

Du mailar över underlaget och ber dem ställa ut en faktura till dig som du sedan betalar.

 

Alternativ 2

SJÄLVFAKTURA. Du skapar en faktura själv som ser ut som en leverantörsfaktura och skriver SJÄLVFAKTURA på den. Vid självfakturering (Selfbilling) ska termen "självfakturering/självfaktura" anges enligt lag.

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/355667.html

Beskrivning Konto Debet Kredit
Royaltyavgift 6910 1000  
Ingående moms 2641 60  
Företagskonto 1930   1060

Moms 6%

I båda fallen ska moms faktureras med 6%. Detta är ett lite märkligt undantag i momslagstiftningen då provision har 25% men royalty har 6%. Tänk dig att du säljer saker och får provision på hur mycket du säljer då är det 25% moms, men nu har du köpt rättigheterna och får utnyttja ett litterärt verk för att tjäna pengar, då ska upphovsmannen få en royaltyersättning och den ska faktureras med 6% moms. Det finns också en specifik hänvisning i EU:s momsdirektiv om att överlåtelse av copyright får reducerad momssats.

Du bokför SJÄLVFAKTURAN som en leverantörsfaktura med 6% ingående moms som du får dra av (kvitta mot utgående moms på försäljning) och betalar den till förlaget.
Förlaget får SJÄLVFAKTURAN från dig och bokför den som en kundfaktura med 6% utgående moms som de ska kvitta mot ingående moms eller betala in till Skatteverket.

Definition av Royalty 

Royalty - Ersättning för utnyttjande av ett företags immateriella anläggningstillgångar, exempelvis patent, varumärken, upphovsrätt (copyright) och programvara.

Det som får 6% moms anges i 5 kap. 7 § ML (Mervärdesskattelagen).

Här är det då punkt 8 som är mest intressant för din del:

"8. upplåtelse eller överlåtelse av rättigheter som omfattas av 1, 4 eller 5 § lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.."

Mer info:

Fakturering av royalty och licensavgifter

Måste författare ha ett företag?

Bokföra royaltyintäkter

 

 

8 okt 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.


MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se