Stäng




Självfakturering av royaltyavgift



Bokföring av royaltyavgifter. Hur bokför man royaltybetalningar utan fakturaunderlag? Hur hanterar man royaltybetalningar som görs baserat på försäljning när förlaget inte skickar faktura? Kan man fakturera sig själv för royaltyutbetalning? Vilken moms ska royalty faktureras med?
"Hej,
Jag har en enskild firma och har köpt rättigheter av böcker ifrån ett förlag för att översätta dem. Betalningen är baserad på hur många ex som jag säljer under en viss period, alltså tex. 6% på F-priset. Summan ska betalas in två gånger om året. Jag har nu betalat för första gången, men jag vet inte hur jag ska bokföra summan eftersom det inte finns något underlag i form av tex. faktura. Ska det vara 6910? Ska jag betala moms på det? I så fall måste förlaget också veta att jag har betalat moms."

Självfakturering vid royaltyavgift

Du har köpt rättigheterna till böckerna men betalar baserat på hur mycket du säljer.

Betalning t.ex. 6% på försäljningspriset.

Alternativ 1

Du mailar över underlaget och ber dem ställa ut en faktura till dig som du sedan betalar.

 

Alternativ 2

SJÄLVFAKTURA. Du skapar en faktura själv som ser ut som en leverantörsfaktura och skriver SJÄLVFAKTURA på den. Vid självfakturering (Selfbilling) ska termen "självfakturering/självfaktura" anges enligt lag.

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/355667.html

Beskrivning Konto Debet Kredit
Royaltyavgift 6910 1000  
Ingående moms 2641 60  
Företagskonto 1930   1060

Moms 6%

I båda fallen ska moms faktureras med 6%. Detta är ett lite märkligt undantag i momslagstiftningen då provision har 25% men royalty har 6%. Tänk dig att du säljer saker och får provision på hur mycket du säljer då är det 25% moms, men nu har du köpt rättigheterna och får utnyttja ett litterärt verk för att tjäna pengar, då ska upphovsmannen få en royaltyersättning och den ska faktureras med 6% moms. Det finns också en specifik hänvisning i EU:s momsdirektiv om att överlåtelse av copyright får reducerad momssats.

Du bokför SJÄLVFAKTURAN som en leverantörsfaktura med 6% ingående moms som du får dra av (kvitta mot utgående moms på försäljning) och betalar den till förlaget.
Förlaget får SJÄLVFAKTURAN från dig och bokför den som en kundfaktura med 6% utgående moms som de ska kvitta mot ingående moms eller betala in till Skatteverket.

Tjäna pengar på andras böcker genom att översätta!

Nu kan du tjäna provision på andras bokförsäljning när du översätter deras böcker. Du får 75% av intäkterna från början.

Tjäna pengar på översättning av böcker här


Definition av Royalty 

Royalty - Ersättning för utnyttjande av ett företags immateriella anläggningstillgångar, exempelvis patent, varumärken, upphovsrätt (copyright) och programvara.

Det som får 6% moms anges i 5 kap. 7 § ML (Mervärdesskattelagen).

Här är det då punkt 8 som är mest intressant för din del:

"8. upplåtelse eller överlåtelse av rättigheter som omfattas av 1, 4 eller 5 § lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.."

Självfaktura

En självfaktura är en faktura som skapas av köparen istället för säljaren.

Det normala är att du ställer ut en faktura till den som ska betala till dig. Men ibland används s.k. självfakturor istället. Detta är vanligt vid återkommande transaktioner inom t.ex. transport eller vid internethandel idag där du använder en plattform eller en marknadsplats och får pengar utbetalda från plattformen genom försäljning eller provision som sker på plattformen. Då är det den aktör som betalar dig som sitter på all info och data och därmed är det smidigare att den andra aktören skapar fakturorna. De måste då skapa självfakturor som om de var ställda från ditt företag till dem, fast de gör det själva och betalar ut pengarna enligt sina egna regler. Dessa fakturor måste innehålla texten "självfaktura" eller "självfakturering". Du kan sedan använda denna faktura i din bokföring istället för att dubbeljobba och skapa en ny egen faktura.

Mer info:

Fakturering av royalty och licensavgifter

Måste författare ha ett företag?

Bokföra royaltyintäkter

 

 

8 Oct 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.