Rätt moms 2021

Stäng

Stäng
Skapa konto för utländsk momsMomskonto för utländsk moms. Vilka konton kan man använda för moms i utlandet? Hur hanterar jag momsen på utländsk inrikesförsäljning? Hur bokförs annat EU-lands moms när man sålt i annat land och ska redovisa detta i den svenska bokföringen? Hur skapar man ett nytt konto för utländsk moms i Promikbook?

Hantera moms i andra länder i svensk bokföring

Min försäljning för förra året omfattar bara privata kunder i andra EU länder än Sverige. Eftersom jag är momsregistrerad både i Sverige och Tyskland, och hela lagret är i Tyskland redovisar jag bara tysk moms till den tyska skattemyndigheten. Är Promikbook som du rekommenderat lämplig för denna typ av transaktioner där utländsk moms är inblandat? Eller finns det en annan lösning i det här fallet?

Hur kan man sätta upp ett konto som hanterar moms för omsättning i annat EU land?

Inga bokföringsprogram är speciellt bra på att hantera utländsk moms för varor eller tjänster som omsätts lokalt i annat land. Det kan vara smidigare att göra bokföringen för det tyska momsnumret separat, antingen i ett tyskt bokföringsprogram eller som ett separat fiktivt bolag bredvid din vanliga bokföring (om och när du har aktivitet i Sverige) och sedan slå ihop RR och BR för redovisning i deklarationen. Det går dock att lägga till egna konton i Promikbook t.ex. ett speciellt för just tysk moms som inte ska komma in i den svenska momsdeklarationen.

Klicka på Bokföring / Mina konton:

Skapa ett momskonto t.ex. 2651 för tysk moms med 19%:

Ändra setup för momskontot i Promikbook

Du bör också skapa ett speciellt intäktskonto som börjar på 3 och kalla det för t.ex. 3120 "Tyska intäkter". Detta för att underlätta den tyska momsredovisningen. Men detta är egentligen en fråga som du måste ta upp med supporten för det bokföringsprogram du väljer.

 

 

2 maj 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans
Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se