Stäng
Valutakurser för bokslutValutakurser. Var hittar jag valutakurser för bokslutet? Var finns de officiella valutakurserna som man kan använda i bokföringen? Hur hittar man Riksbankens valutakurser?

Valutakurser för bokföring

När man bokför behöver man ofta räkna om andra valutor till svenska kronor (SEK). I vissa fall räknar man om kursen för inköpsdatum eller försäljningsdatum, men det är också vanligt att man ska använda snittkursen för månaden eller sista dagens valutakurs i redovisningsperioden. Men det går inte alltid använda de valutakurser man hittar på nätet eftersom banker och växlingskontor bygger in provisioner i valutakursen så att den så kallade spreaden ökar. Det är så dom tjänar pengar om dom inte dessutom har avgifter för växlingen. Men dessa kurser med inbyggda avgifter kan inte vi använda i bokföringen, så var hittar man de officiella växlingskurserna gentemot den svenska kronan?

Vad har Skatteverket för uppfattning om valutakurser?

"En affärshändelse i en annan valuta än redovisningsvalutan ska räknas om till redovisningsvalutan enligt avistakursen per dagen för affärshändelsen (BFNAR 2013:2 Bokföring punkt 2.4). Som avistakurs kan företaget t.ex. använda den mittkurs som dagligen publiceras av Riksbanken eller den växelkurs som dagligen offentliggörs av Europeiska centralbanken."

Läs hela texten om Redovisningsvalutor här hos Skatteverket

Riksbanken har de officiella valutakurserna

Du kan söka på historiska växlingskurser för olika valutor här

ECB - Har växlingskurser för alla valutor mot Euron (€)

Se aktuella växlingskurser för EUR-SEK här

Valutakurser i Årsredovisningen

Ska du räkna om valutakurser för att upprätta balansräkning använder du köpkursen för Tillgångarnas värde den sista dagen i räkenskapsåret (t.ex. 2022-12-31). För Skulderna använder du säljkursen för den sista dagen på räkenskapsåret.

Se även:

Hur man upprättar ett Årsbokslut

Valutakursomräknare för Indien (SEK-INR)

Valutaräknare för Thailandsresor

31 May 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se