Stäng
Twitch och skattTwitch och streaming. Hur blir det med inkomster från Twitch? Ska man betala skatt och moms för streaming av dataspel? När börjar man betala skatt på Twtich-inkomster? Hur blir det med momsen för Twitch?

Twitch och Streaming

"Hej! jag har en fråga hur det ligger till med Twitch och att streama. Jag har läst artiklar från slutet av 2016 att de donationer man får in från den tjänsten ska beskattas. Men det nämner ingenting om hur man går tillväga om man blir affiliate eller partner med sajten och hur man gör med pengarna man får den vägen.

Inte heller hittar jag någon gräns när donationerna blir skattepliktiga. Utan bara att mindre summor inte behöver beskattas."

Skatt på inkomster från Twitch

Twitch är en mycket populär och marknadsledande tjänst för att streama video medan man spelar dataspel.

SKATT PÅ INKOMSTEN

Det du tjänar (inkomst-omkostnader) måste du betala skatt på redan från första vinstkronan. Tjänar du 100 Kr och har kostnader på 50 Kr så har du gjort 50 Kr i vinst som du måste deklarera antingen som INKOMST FRÅN HOBBY eller som NÄRINGSVERKSAMHET, oavsett vilket så blir det skatt på din inkomst från Twitchande och liknande.

Här kan du läsa hur du deklarerar näringsverksamhet (företag) och hur man vet om man har företag eller hobby

Den här artikeln tar upp generellt vad som gäller för streaming 

MOMS PÅ TWICH

Det blir som för donationer där man erbjuder samma innehåll till alla = utan moms. Det är alltså samma som för de som ger donationer till momsens.se, där får alla tillgång till samma material och texter och donationen är inte betalning för något arbete som utförts eller förväntas utföras utan ett rent tack eller bidrag (frivillig gåva) för att man gillar sidan och finner den användbar.

Erbjuder man exklusivt innehåll till vissa utvalda/medlemmar blir det momspliktigt t.ex. videobloggar som ger tillgång till speciella videos för de som donerar via Patreon = den plattform som samlar in donation måste lägga på moms/samla in moms.

Jag har skrivit om detta här på sidan om Patreon 

När donationen görs via Twitch plattform måste Twitch samla in svensk moms för svenska donatorer och t.ex. tysk moms från tyska donatorer osv. Samlar du in donationer via Patreon eller annan donations-plattform (marknadsplats) ska den plattform (inte du!) samla in momsen från donatorerna.

Affiliateinkomster och Partner-inkomster följer samma regler som ovan. Bokföring och moms för detta kan man också läsa om i Patreonartikeln

Läs även:

Hur beskattas donationer och är det moms?

Är det skatt på vinst i VR och spel?

Patreon - Bokföring, moms och skatt

Hur bokförs Kickback?

Nya momsregler för digitala filer och streaming

EU:s patetiska förslag om förenkling av e-ekonomin

Bokföringsexempel för tjänsteförsäljning

 

 

 

2 Jun 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se