Bokföra inkomster för arbete som görs utomlands
Bokföra inkomster från utlandet. Har du enskild firma och jobbar utomlands? Undrar du över hur man bokför inkomster från arbete som görs utomlands? Hur beskattas inkomster från uppdrag som man gör utanför Sverige? Ska man lägga på moms på fakturorna till uppdragsgivaren utomlands?
Exempel från verkligheten (utlandsinkomst)
"Hejsan! Tack för er informationer, de hjälpte mig väldigt mycket för jag är en nyföretagare, har skapat enskild firma och har det svårt med alla regler pga av 2 anledningar: jag har ingen aning om hur driver man en firma, och ibland det är
svårt med språket. Kan ni bekräfta att, om jag säljer tjänster
till två företag utanför EU (Schweiz och USA),
jag ska inte bokföra moms i fakturor?
Gäller det också reseersättning?
Det är viktig att veta att jag säljer två särskilda tjänster:
med schweizisk företag jobbar jag inom live-rapportering av
idrott evenemanger (de ringer mig och jag berättar de
uppdatering av en fotbollsmatch),
till företag från USA säljer jag mest översättningar."
Ska man lägga på moms på fakturering till företag utomlands?
Export (försäljning utanför EU) görs utan moms när du säljer till företag. Både Schweiz och USA är utanför EU:s momsområde (utanför tullunionen). Men företag fakturerar man utan moms både inom och utom EU. Fakturerar du ett företag i Sverige måste du lägga på moms. Så fort företaget du fakturerar är utanför Sveriges gränser ska du skapa fakturor utan moms. Saknar du företagets VAT-nr (momsregistreringsnummer), och företaget är inom EU, måste du behandla kunden som privatperson -då lägger du på svensk moms på fakturan. Men det normala är alltså att du ställer ut en faktura utan moms till alla företagskunder utomlands.
Momsens får ofta frågor som dessa och därför finns en speciell sida som förklarar allt i detalj och hur man kan bokföra här:
https://www.momsens.se/hur-bokfor-man-forsaljning-av-tjanst
Hur beskattas intäkten från utlandet?
Om du är bosatt i Sverige och har enskild firma ska du redovisa vinsten av hela din näringsverksamhet och betala skatt för vinsten i Sverige. Detta gäller även för näringsverksamhet som utförs utomlands. Det spelar alltså ingen roll i vilket land du befinner dig i om du t.ex. kommenterar en fotbollsmatch och får ersättning för det. Näringsverksamhet som bedrivs utomlands är i de allra flesta fall skattepliktigt i Sverige (vissa undantagsfall finns p.g.a. skatteavtal med andra länder).
Ersättningen för resor ska alltså beskattas i Sverige (tas med i ditt företags bokföring). Detta kan betalas ut som lön (då måste företaget i t.ex. Schweiz eventuellt betala arbetsgivaravgifter i sitt land) men du måste också betala skatt på denna inkomst genom att den tas med i ditt resultat i din enskilda firma. Det kommer beskattas som inkomst av tjänst (precis som vinsten i din enskilda firma).
Om du får ersättning för resor genom att skicka in en faktura som specificerar utläggen, ska den fakturan inte vara med moms när du fakturerar ett annat företag utomlands. Detta gäller även om du säljer tjänster till ett företag inom EU t.ex. Tyskland. Då ska du inte heller lägga på någon moms (omvänd skattskyldighet).
Hur bokför man intäkter från utländska företag?
Du kan bokföra ersättningen för resekostnader på BAS-konto "3550 - Fakturerade resekostnader" i din bokföring.
Försäljningen av dina tjänster (kommentator, översättning) kan du bokföra på "3305 - Försäljning tjänster till land utanför EU".
Vill du också testa att göra en AI-video?(Jag är partner med Synthesia)
Men du kan också skapa egna konton t.ex. 3320 - Kommentator, 3330 - Översättning, om du vill få bättre koll på hur mycket du tar in på olika tjänster du utför.
Om ditt bokföringsprogram använder momskoder väljer du den som heter "Försäljning tjänster till land utanför EU" eller motsvarande. Annars måste du komma ihåg att manuellt lägga in dessa belopp i nästa momsdeklaration. Här ser du exempel på hur du fyller i momsdeklarationen för export av tjänst till företag i ett land utanför EU.
Kontering av fakturering för resekostnader
Vid fakturering till företag utomlands lägger du inte på någon moms, varken svensk eller utländsk. Därför får konteringen bara två rader:
Beskrivning | Konto | Debet | Kredit | ||
Fakturerade resekostnader | 3550 | 1000 | |||
Företagskonto | 1930 | 1000 |
Se konteringsexempel för fakturering av tjänster inom EU och utanför EU
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.