Stäng
Hur bokför man inköp av bild utanför EU? (t.ex. USA)Bokföra inköp av bilder. Hur konterar man inköp av bilder från ett företag utomlands? Om jag köper en bild (tjänst) från USA och har tänkt att sälja den vidare i en Google Play app, ska jag då använda konto 4531?

Men antag att jag inte ska sälja bilden vidare, hur ska man bokföra bilderna då? Ska man använda fiktiv moms vid bokningarna? 

Bokföra inköp av bilder från land utanför EU

Inköpet av bilden från USA är oberoende av hur du sedan använder bilden eller bilderna.

Det första inköpet är från USA->Sverige (ditt företag).
Det blir import av tjänst utanför EU konto 4531 eller så kan du skapa ett eget konto.
Du kan skapa ett eget konto för speciella saker eller tjänster som du återkommande köper in, t.ex. ett som heter "6501 Bilder". Konteringen av inköpet från USA blir då så här om du betalat med ditt privata kreditkort:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Import av tjänst 4531 1 000,00  
Utgående moms tjänster utl. (fiktiv) 2614   250,00
Ingående moms tjänster utl. (fiktiv) 2645 250,00  
Egen Insättning (kreditkort)
2018   1 000,00

Om du inte förstår varför vi bokför 2 rader moms läs här

Hur bokför man försäljning av bilder?

Sedan har vi försäljningen av bilden. Den är en del av en app du ska sälja och därför är det försäljningen av appen vi måste behandla. Appen säljs formellt av Google Play i Irland (marknadsplatsen) som sedan ger dig ersättning när det sålts något.

Det spelar ingen roll om Google Play säljer till privatpersoner eller företag, du har inget med den transaktionen att göra, det som berör dig är bokföringen av ersättningen för sålda appar som Google Play betalar dig. Rent bokföringsmässigt betraktas detta som en försäljning från ditt företag i Sverige till Google Play i Irland. Det blir alltså samma typ av bokföring som när man fått intäkter från Google Adsense.

OBS! Säljer du bilder, appar, typsnitt eller liknande till privatpersoner inom EU gäller nya regler fr.o.m 1:a januari 2015. Då ska du betala in kundens moms enligt de skatteregler som gäller i kundens land (ja..det är HELT SJUKT!!). Men så länge försäljningen görs via marknadsplatser som Google Play, Freelancer.com, iTunes eller liknande så är det dom som får slita sitt hår med de nya momsreglerna.

Kontering av försäljning via Google Play

Då man säljer via marknadsplatsen Google Play är det omvänd skattskyldighet som gäller, dvs att Google Play i Irland beräknar och bokför moms på försäljningen som dom betalar och redovisar till det irländska skatteverket. Du ska alltså inte bokföra någon moms på försäljningen till Google. Däremot kommer du behöva rapportera denna försäljning i en periodisk sammanställning varje kvartal. Här kan du läsa mer om den periodiska rapporteringen.

Googles VAT-nr i Irland är IE3463004VH (nytt fr. 2020), dubbelkolla detta mot det som står på utbetalningskvittot du får från Google.

Konteringen av försäljningsintäkten för apparna i Google Play blir då så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning tjänster annat EU-land 3308   1000
Företagskonto 1930 1000  

(du kan även här skapa ett eget konto t.ex. 3309 Appar om du vill få bättre koll på olika saker du säljer, du kanske
också säljer musik, grafik, macron osv)

Hur bokför man inköp av bild om den inte ska säljas vidare?

Ska du inte sälja bilden vidare separat och inte heller i någon app kan du glömma det andra steget. Då blir det bara bokföringen av inköp av tjänsten (bilden) från USA som du behöver kontera i ditt bokföringsprogram. Sedan är det klart eftersom det inte händer något mer med bilden.

Här kan du läsa mer om bokföring vid import av tjänster

 

13 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se