Stäng
Momsåtervinning deadline 30 septSista chansen för momsåtervinning. När är sista dagen att ansöka om momsåtervinning för räkenskapsår 2015? Hur stort belopp i utländsk moms behövs för att få begära VAT Refund? Hur begär gör man momsåtervinning?

Sista dag för momsåtervinning

Sista ansökningsdag är 30 september 2016 för momsutlägg under 2015.

Så här gör du momsåtervinning

När du köpt saker utomlands och det finns utländsk moms på kvitton eller fakturor kan du inte boka in den momsen i Sverige i din svenska bokföring. Du kan bara dra av (lyfta) svensk moms i Sverige. Den utländska momsen måste du begära tillbaka från respektive lands skatteverk. Alternativt att du använder den här tjänsten hos Skatteverket för momsåtervinning inom EU.

Minsta belopp för VAT Refund

Brukar vara ca 50 Euro i momsbelopp, men kan variera från land till land. Vill du ansöka om att få igen moms för aktuellt år (alltså för 2016 under 2016) då krävs minst 400 Euro i moms för att ansökan ska behandlas. 

Vilken moms kan man inte få igen?

Olika länder har olika regler för vilken moms som kan begäras tillbaka (återvinnas) via ett så kallat VAT Refund. För utgifter inom EU som handlar om taxi, hotell, hyrbil, vägtullar, motorfordon, representation, kollektivtrafik kan man ofta inte få igen någon moms, eller bara en del av momsen. Du hittar en del exempel för vanliga utgifter i olika länder på den här sidan om moms på taxi och hotell utomlands

EU info om VAT Refund

EU:s egen info på engelska med regler och gränser för alla olika EU-länder kan du läsa mer om på den här sidan:

EU VAT Refund Guide

Landsspecifik info för några grannländer

Danmark

Momsåtervinning Danmark

Momssatser i Danmark

Du kan inte begära momsåtervinning för: Taxi,  Mat och Representation för ägare och anställda (dock delvis vid representationsmåltid med extern part), Hotell och Logi för ägare och anställda, VägavgifterMotorfordon (långtidsleasing delvis).

 

Finland

Momsåtervinning Finland

Momssatser i Finland

Specialinfo för Åland

Du kan inte begära momsåtervinning för: Transporter mellan hem och arbete, Bilhyra, Bilreparationer, Bensin (endast möjligt för dieselolja), Förtäring, Representation och Vägavgifter. Privata kostnader på hotell som Pay-per-View men även frukost på hotellet räknas som privat.

 

Tyskland

Momsåtervinning Tyskland

Momssatser i Tyskland

Du kan inte begära momsåtervinning för: Taxi, Telefon och Vägavgifter. Endast 50% på transporter som inte är 100% för företagets räkning. Samma regler för utländska företag som för tyska företag. OBS! För hotell och restaurang gäller att hotellet/restaurangen måste skriva på baksidan av kvittot (attestera) att utgiften avser företagsverksamhet och deltagarna måste anges där också. Du som kund kan alltså inte ange dessa uppgifter själv om du ska kunna få igen någon moms.

 

Norge

Momsåtervinning Norge

Momssatser i Norge

Minsta momsbelopp 200 (företag), ca 300 (privatperson)

Du kan inte begära momsåtervinning för: Förtäring, Representation, Bensin, Bilhyra, Vägkarta, Biltvätt och Vägavgifter.

 

Polen

Momsåtervinning Polen

Momssatser i Polen

Du kan inte begära momsåtervinning för: Hotell, Catering, Motorfordon och relaterade kostnader (begränsad återbetalning)

 

Estland

Momsåtervinning Estland

Momssatser i Estland

Du kan inte begära momsåtervinning för: Inga speciella begränsningar i rätten att återvinna betald moms för utländska företag jämfört med inhemska i Estland. Mat och Representation (begränsat), Motorfordon och relaterade kostnader (begränsad återbetalning 50%), Städkostnaden för hotell (ingen återbetalning av moms på den delen). 

 

Storbritannien

Momsåtervinning Storbritannien

Momssatser i UK

Du kan inte begära momsåtervinning för: Hotell, Representation (du som utländsk företagare kan endast få igen moms för enklare måltider, Engelska företag kan inte begära tillbaka moms alls), Moms relaterade till personbilar bara 50% (om du kör bilen mellan bostad/hotell och jobb räknas det som du kör den även privat = du kan endast få igen 50% moms), Hyrbilar endast 50%.

 

 

20 Sep 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se