Bokföra inkomst för deltagande i undersökning
Bokföra intäkt från forskningsprojekt. Vad anser Skatteverket om moms på ersättning för deltagande i undersökning eller enkät? Hur bokförs ersättning för deltagande i webbenkät? Vad är det för moms på deltagande i undersökning? Hur hanterar man inkomster från opinionsundersökningar i bokföringen? Hur fakturerar jag utländsk organisation för deltagande i onlineundersökning?
Bokföring av ersättning för deltagande i onlineenkät
“Hej, jag har deltagit i en webbenkät och fått 15 Euro. Jag jobbar som frilansare och har enskild firma. Undersökningen var riktad till mig som jobbar online via mitt eget företag så jag antar att jag måste bokföra inkomsten som en intäkt i mitt företag. Men jag har bara fått pengar via paypal och WZB (Fairwork Secretariat/Berlin Social Science Center) har inte begärt någon faktura från mig, så hur ska jag bokföra detta?”
Om du har ett företag och deltar med företaget, eller som företagare, i frågeformulär och undersökningar och får en ersättning för detta så ska det behandlas som en vanlig intäkt i din bokföring. Detta gäller även om du fått ersättningen som en “överraskning” i efterhand. Du bokför det precis som din normala försäljning t.ex. på konto 3010.
Inkomster från deltagande i olika typer av undersökningar, forskningsprojekt, gallup, intervjuer, enkätstudier inkl. onlinebaserade är skattepliktiga. Det är bara några få typer av undersökningsdeltagande som kan vara momsfritt t.ex. om du lämnat blod, modersmjölk eller organ, vilket man dessutom vanligtvis gör i egenskap av privatperson inte via sitt företag.
Moms på enkätundersökningar som ditt företag anordnar
Genomför ditt företag olika typer av opinionsundersökningar på papper eller via webbformulär, och du betalar ut ersättning för den som gör undersökningen, räknas det antingen som utbetalning av lön om det är en privatperson som deltar, eller som inköp av tjänst om du låter ett annat företag fylla i ett formulär som du betalar för. Antingen fakturerar det deltagande företaget dig för besväret med 25% moms, eller så ställer du ut en självfaktura med 25% moms.
Moms på deltagande i undersökningar
Har du som företag deltagit i ett forskningsprojekt eller undersökning och fått betalt för det är det en vanlig intäkt. Du skapar en faktura med 25% moms till undersökningsorganisationen.
Moms på deltagande i utländska undersökningar
Om du deltagit i en utländsk onlineundersökning som företagare via ditt företag, ska du då skapa en faktura med eller utan moms?
Det beror på om den som håller i enkätstudien är en beskattningsbar person. Hur vet man om en organisation är en beskattningsbar person? Det är den om den bedriver ekonomisk verksamhet. Hur vet du om den gör det?
Här kan man gå vilse i timmar i Skatteverkets ställningstaganden och olika webbplatser med tolkningar av EU:s momssystem utan att komma fram till någon konkret slutsats för bokföringen. Som tur är har jag redan kämpat mig igenom denna djungel ett antal gånger så du slipper. Kontentan av all denna förvirring kan kokas ned till detta för den typ av situation du beskriver i frågan:
När bedriver en organisation en ekonomisk verksamhet?
Det gör organisationen om den kontinuerligt köper eller säljer varor eller tjänster, det behöver ej vara i vinstsyfte. Det räcker med att den har en aktivitet som gör att organisationen tar emot och lämnar ifrån sig pengar för att verksamheten ska anses vara ekonomisk.
Hur blir det med ersättning från ett utländskt forskningsinstitut, utländskt universitet, not-for-profit-organisationer eller annan utländsk organisation som WZB?
Med andra ord är det utländska universitetet, forskningsinstitutet eller icke-vinstdrivande-organisationen en beskattningsbar person?
Som beskattningsbar person anses i dessa fall inte bara företagare som bedriver momspliktig verksamhet vara, utan alla som bedriver ekonomisk verksamhet, oavsett om den är momspliktig eller inte.
Om det inte finns något VAT-nummer kan köparen ändå vara en beskattningsbar person. Det avgörande är om köparen bedriver ekonomisk verksamhet eller inte.
"En beskattningsbar person, som förutom ekonomisk verksamhet även bedriver verksamhet som inte innefattar sådan omsättning som anges i 2 kap. ML eller som inte är ekonomisk enligt 4 kap. ML, är en beskattningsbar person för alla tjänster som denna förvärvar (5 kap. 4 § 1 ML). Detta innebär att om t.ex. ett företag som bedriver ekonomisk verksamhet även har en bidragsfinansierad del i vilken det saknas omsättningar ska företaget anses som en beskattningsbar person även för den del av verksamheten som saknar omsättningar. Samma bedömning ska göras om någon bedriver ekonomisk verksamhet endast till viss del, t.ex. en myndighet. Dessa subjekt kommer, när det gäller bedömning av beskattningsland, att ses som beskattningsbara personer för all verksamhet, d.v.s. även sådan som faller utanför mervärdesskattesystemets tillämpningsområde enligt 4 kap. ML."
Skatteverket: Beskattningsbar person vid bedömningen av beskattningsland
Eftersom organisationen har betalat ut en ersättningen till dig för att du svarar på frågor har du utfört ett arbete mot betalning. Detta verkar vara något organisationen (WZB) gör kontinuerligt då den håller på med forskning. Därmed är organisationen en ekonomisk verksamhet och därför är den en beskattningsbar person (tänk företag). Därmed följer du de vanliga reglerna för fakturering till företag i annat land. Därför ska du skapa en faktura utan moms eftersom det från ett bokföringsperspektiv blir en B2B-försäljning av tjänst till företag i annat EU-land, som faktureras utan moms enligt omvänd skattskyldighet (köparen=undersökningsorganisationen lägger på moms istället för säljaren=du).
Oftast begär inte dessa undersöknings-organisationer att du ska skicka en faktura till dem för att fakturera ut ersättningen, utan de betalar bara ut det till den betalningsmetod du valt utan något underlag från dig. Men du bör ändå skapa en faktura för din egen bokföring. Du behöver själv någon form av underlag för att bokföra denna verifikation.
Detta innebär att du även ska redovisa intäkten i den periodiska sammanställningen och då behöver du organisationens VAT-nr som du ska skriva på din faktura (även om du inte skickar iväg den). Detta kan du ofta hitta igen på deras hemsida eller begära att få det från den kontaktperson som håller i undersökningen.
I vissa fall har organisationen som genomför undersökningen inte något momsregistreringsnummer (VAT-nr), men anses ändå vara en beskattningsbar person från ett bokföringsperspektiv och från ett momsperspektiv. Men du kan nu inte redovisa denna transaktion i den periodiska sammanställningen eftersom detta kräver ett VAT-nr, hur gör du nu?
I dessa specialfall med not-for-profit-organisationer utan VAT-nr och liknande som betalar företag för att delta i undersökningar och forskningsprojekt ska du redovisa transaktionen i ruta 40 ej ruta 39 i momsdeklarationen. För att det ska fungera i ditt bokföringsprogram behöver du bokföra detta som “försäljning av tjänst till företag utanför EU” även om det är baserat inom EU. Tänk att du bokför intäkten som en försäljning till ett företag i USA. Detta är en workaround för att lösa moment 22-problemet som skapats av EU:s momssystem och det är den "lösning" som Skatteverket själva rekommenderar för detta specialfall.
MEN.. i ditt fall är organisationen, sitt namn till trots, faktiskt ett aktiebolag som ägs av bl.a. tyska staten. Du ska därför redovisa intäkten i den periodiska sammanställningen (och ruta 39 i momsdeklarationen) med VAT-nr enligt nedan:
Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung gGmbH
WZB Berlin Social Science Center
Reichpietschufer 50
D-10785 Berlin
Germany
VAT-nr: DE136782674
(Det lilla g:et framför GmbH är inte ett tryckfel utan det står för “gemeinnützige Gesellschaft mit beschränkter Haftung” eller på svenska “Icke vinstdrivande AB”)
Här har du bokföringsexempel för tjänsteförsäljning till EU-organisation utan moms
Nu kan du bokföra ditt företags deltagande i en onlineundersökning.
Andra inlägg
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.