Uppdatera dig på alla Internationella momsnyheter
Sammanfattning av de viktigaste momsändringarna och besluten som påverkar moms och momshanteringen som kommit under sommaren 2015. Världen har inte stått stilla under semestern. Mycket har hänt på momsområdet och det har varit tubulent på börserna under augusti. Nu är det dags att uppdatera sig på de viktigaste nyheterna inom momsområdet så att du kommer ikapp verkligheten efter semestern.
Nya momsregler för 2021 hittar du här!
EU anser att Bitcoin är momsfritt
Skatteverket får inte stöd i sin syn på Bitcoin från EU. I juli 2015 kom ett besked om att även Bitcoin ska vara momsfritt inom EU, detta eftersom det är ett medel för betalning. Alla finansiella tjänster får noll moms inom EU och därför bör även Bitcoin vara momsbefriat. Det betyder också att Skatteverkets syn på Bitcoin som en tillgång (ungefär som en aktie) inte har stöd bland EU och många stora länder inom EU. Detta är inte ett slutgiltigt eller bindande beslut, men det talar starkt för att Europadomstolen kommer köra över Skatteverket i Sverige på den här punkten.
B2C-moms för digitala tjänster sprids över världen som digerdöden
Australien:
Planerar att införa motsvarigheten till MOSS-momssystemet och kommer kräva att utländska säljare och webshoppar fakturerar Australiensiska kunder med 10% moms på både digitala och fysiska produkter. Det kommer alltså att bli en mardröm att administrera och bokföra försäljning även till Australien fr.o.m. 1 juli 2017.
Nya Zeeland är också på väg att införa en liknande moms på 15%. Oklart om det blir en nedre gräns på $400.
Schweiz:
Går tyvärr i EU:s fotspår och planerar att införa moms på digitala tjänster som säljs från företag utanför Schweiz till kunder i Schweiz. Man har nu skjutit upp detta och tidigaste införandet blir 1:a januari 2017. Detta betyder att det blir samma problematik med att sälja musik, e-böcker och digitala filer till kunder i Schweiz som i EU och Australien. Du ska fakturera kunder i Schweiz med 8% Schweizisk moms när det träder i kraft.
https://www.vatlive.com/european-news/switzerland-delays-vat-on-foreign-digital-services-to-2017/
Kanada:
Där har det konservativa partiet gjort klart att dom inte kommer införa B2C moms för digitala tjänster som utländska företag säljer till kanadensiska medborgare. Kanada är just nu relativt ensamma om sunt förnuft i den moms- och -skattejaktshysteri som pågår runt om i världen. Detta är helt i linje med Martin Armstrongs kritik att staten nu börjat jaga konsumenter och företag på grund av att statsskuldskrisen i världen blir allt mer påtaglig och alla måste med alla medel försöka fylla på sinna kassakistor på grund av statsskuldskrisen.
Områdena Newfoundland och Labrador i Kanada höjer för övrigt den harmoniserade momsen från 13% till 15% från 1:a januari 2016 för den som är intresserad.
Korea:
Har redan infört 10% moms på digitala filer som säljs från utländska företag till Koreanska konsumenter.
Vitryssland:
Följer efter EU och inför en moms på 20% på digitala produkter som säljs till privatpersoner i Vitryssland från ett företag i ett annat land. Men det är bara transaktioner över $200 (ca 1700 Kr med dagens kurs) som triggar igång kravet och skyldigheten att betala och redovisa moms i Vitryssland. Säljer du ett gäng e-böcker från din webbshop för över $200 måste du alltså lägga på 20% Vitryskmoms och betala den till Vitryssland. Har du en webshopp som säljer filer där ordervärdet är under 1700 SEK per order slipper du alltså bry dig. Vilket gör att bara de riktigt stora siterna som har system och administrativa möjligheter att hantera detta berörs. Man önskar att resten av världen var lika smarta som Vitryssland.
Sammanfattning B2C-moms-trenden
Kravet på att utländska företag ska fakturera, administrera och betala lokala länders moms på försäljning över nätet av digitala filer och digitala tjänster kommer resultera i att många småföretagare, frilansare och enmansföretagare kommer bli tvingade att lägga ner sina företag på grund av den administrativa mardrömmen som detta nya moms-jakts-vansinne ger upphov till.
En lösning om man verkligen är så ointelligenta och genomför detta runt om i världen är att småföretagarna får sälja sina filer via Amazon och Google Play m.fl. och stora marknadsplatser och omvandla sina hemsidor och webshoppar till "affiliatesiter" till de stora jättarna vilket gör att konkurrensen blir lägre och monopolsituationen för IT-jättarna bara förstärks.
Det vore önskvärt att alla länder, inklusive EU, inför ett golv för varje transaktion som Vitryssland gjort för att undvika att småföretagare runt om i världen drabbas av orimliga administrativa bördor som med hög sannolikhet kommer radera ut massor av små IT-företag i ett läge där världsekonomin är i ett desperat behov av nya företag för att genera jobb och skatteintäkter. Jakten på skatt kommer alltså resultera i mindre skatt för att man dödar just den bransch där det faktiskt dyker upp många nya företag. Detta är bara en faktor av många som kommer bidra till den största världsomfattande ekonomiska krisen i historien - Ragnarök.
Svart-taxi
Finland:
Finska skatteverket har förtydligat att de som kör Uber-taxi måste fakturera med 24% finsk moms till kunderna. Gränsen för momsregistrering är så lågt satt som €10000, vilket gör att man tror att väldigt många förare idag kör svart och utan att vara momsregistrerade.
Momssänkningar och höjningar inom EU
Österrike:
Momsen höjs från 10% till 13% från 2016 på följande varor:
Hotel, Tryckta böcker, Tidningar, Bostadshyra.
Mat och Medicin kommer fortsätta att ha 10% även 2016.
Rumänien:
Sänker standardmomsen från 24% till 20% 1:a januari 2016. Sedan återgår man till den ursprungliga momssatsen 19% 1:a januari 2017. Läs mer om Rumäniens ekonomi, historia och moms här.
Portugal:
Ögruppen Azorerna sänker de reducerade momssatserna:
- 10% sänks till 9%
- 5% sänks till 4%
Standardmomssatsen för Azorerna kommer fortsätta att vara 18%. Detta skiljer sig från Portugals vanliga momssatser som ligger på 23%/13%/6%. Inga förändringar är meddelade för Portugals andra undantag Madeira som har momssatserna 22%/12%/5%.
Grekland:
Skolor som betalar avgifter är inte längre momsbefriade sedan juli 2015. Dom måste nu fakturera sina tjänster med standardsatsen 23%.
Semesteröarna (Egeiska öarna) kommer inte längre ha 30% rabatt på momsen. Men det kommer avvecklas stegvis. Steg 1 - 1:a Oktober 2015, steg 2 - 1 juni 2016 och steg 3 - 1:a januari 2017. Kreta har redan standardsatsen 23%. Just nu har Egeiska öarna lägre momssatser på 16,1%/9,1%/4,6%.
Slovakien:
Sänker momsen på färskt kött från 20% till 10% - en trend i östra Europa.
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.