Stäng
Preliminärskatt vs F-skatt - är det samma sak?Preliminärskatt eller F-skatt. Är preliminärskatt och f-skatt samma skatt? Vem betalar preliminärskatten? När ska man betala f-skatt?


F-skatt sammanfattande video

Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Preliminärskatt

Preliminärskatt är den samlade skatten på dina inkomster och vinster.

F-skatt 

F-skatt är egentligen själva registreringsbeviset för ditt företag - ett bevis på att du betalar dina sociala avgifter själv och inte är anställd.

Men ofta säger man "f-skatt" när man syftar på betalning av "preliminärskatten".

Preliminärskatten ska betalas in varje månad under året och ska stämma överens med den beräknade slutliga skatten du ska betala i samband med deklarationen. Du kan i Sverige inte välja att betala skatten i efterhand. Du måste alltså betala preliminärskatt som är beräknad utifrån hur stor vinst du förväntas göra. I många länder (t.ex. Malta) betalar man skatten i efterhand när man vet exakt vilken skatt man får, men i Sverige så ska man betala ett belopp som man gissar att man ska betala baserat på en vinst man gissat att man kommer få. Vilket naturligtvis är helt sanslöst idiotiskt. Detta måste ändras i framtiden. Ett sådant system kan bara konstrueras och tänkas ut av en byråkrat som aldrig satt sin fot i verkligheten.

Vilka kriterier gäller för att få F-skatt

När du har, eller har planer på, att starta företag (näringsverksamhet) i Sverige kan man ansöka om att få f-skatt, eller att bli godkänd för F-skatt. Då vet den som ska betala för en tjänst eller ett arbete att den (utbetalaren) inte ska dra av skatt eller betala socialavgifter för Dig eftersom du gör det själv. De kriterier som gäller för att man ska få f-skatt är:

  1. Har näringsverksamhet
  2. Har planer på att driva näringsverksamhet 
  3. Har deklarerat och betalt tidigare skatter och avgifter

F-skatten/preliminärskatten ska betalas till bankgiro nummer: 5050-1055

När man blir nekad f-skatt är det ofta för att Skatteverket anser att man har så liten omfattning på verksamheten att det istället rör sig om hobbyverksamhet.

När ska preliminärskatten betalas?

Inbetalningen ska vara registrerad på Skatteverkets konto senast den 12:e i månaden, men för januari och augusti är det den 17:e som gäller. Har du ett stort företag och säljer för mer än 40 miljoner gäller andra regler.

Du får ta med kostnader som är kopplade till uppstart och drift av företaget från tiden innan du fått f-skattesedel. Faktiskt kan du ta med kostnader och intäkter från 1 jan 2015 om du startade företaget under 2016. Läs även: Kan man dra av kostnader innan man har f-skattesedel.

Vad händer om man betalat för lite preliminärskatt?

Det som händer om man inte betalat in lika mycket preliminärskatt som den slutgiltiga skatten blir i deklarationen är att man får kvarskatt. Du får helt enkelt betala in mellanskillnaden. Detta åtgärdas enkelt genom att du betalar in en summa till ditt skattekonto som motsvarar skatten på dina inkomster innan registreringsdatumet för ditt företag. För att göra det enkelt antar vi att du måste betala 30% skatt på dina extra 25000 Kr i vinst du inte räknade med. Då har du en kvarskatt på 7500 Kr som du kan betala in innan årsskiftet (du kan vänta ända till 12:e februari om du vill och ändå slippa straffränta), eller i samband med att företaget blir registrerat, som en så kallad fyllnadsbetalning. Då kommer skillnaden mellan din verkliga skatt och inbetalade skatt vara liten och det blir låg räntekostnad på de pengar som Skatteverket anser har saknats.

Inbetalning till Skatteverkets konto (ditt konto hos skatteverket):

Skatteverkets bankgiro: 5050-1055
Beräkna ditt OCR nr här
Läs här om räntan på kontot du har hos Skatteverket

Hur bokför man betalning av preliminärskatten?

Om du är riktigt smart kan du helt undvika att bokföra preliminärskatten. Läs mer här om att bokföra betalning av preliminärskatt i Enskild Firma.


Läs även:

Ansöka om F-skatt - ska du starta eget?

Måste man ha F-skatt för hemsida?

Företagare utan F-skatt trenden

Kan man dra av kostnader innan man har F-skattsedel?

Kan man få momsregistreringsnummer utan F-skattesedel?

 

 

30 Jan 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se