Uthyrning av stuga på Jordbruksfastighet
Uthyrning på jordbruksfastighet. Vad styr om det ska räknas som en Näringsfastighet eller Privatbostadsfastighet? Vilken momssats ska jag fakturera uthyrningen med? Hur blir det med avdrag för kostnader?
"Hej!
Min firma är registrerad som lantbruk och jag tänker börja hyra ut en stuga för sommargäster, räknas det som hotellverksamhet med 12% moms eller gäller Skatteverkets regel om uthyrning av fastighet med 0% och därmed 0 avdrag för kostnader? Jag gissar på 12%...
Tack på förhand och för kanonbra information!"
Moms och uthyrning på Lantbruksfastighet
Kort svar: Nej i ditt fall blir det ingen moms men beskattning som näringsverksamhet.
Kort motivering: Eftersom du bara tänker hyra ut under sommaren kommer du antagligen inte över 113 uthyrningsdygn, då slipper du lägga på moms. Det låter inte som du (ägaren) eller närstående till dig tänker bo där och ni har inte har planer på att bo där i den stugan och därmed blir det beskattning som näringsfastighet på vinsten.
Avdrag: Du får dra av alla kostnader precis som i ett företag. Men du kan inte dra av ingående moms eftersom du inte lägger på någon utgående moms för logidelen av jordbruksfastigheten.
Bokföring: Du måste bokföra allt.
Moms: ingen moms vid uthyrning under 113 dygn eller <50K intäkter. Annars fakturering med 12% moms.
Hyra ut stuga på jordbruksfastighet
En stuga på jordbruksfastighet kan också vara privatbostadsfastighet, eftersom det klassificeras så i 2 kap. 13 § IL. ..."småhus med tillhörande tomtmark på lantbruksenhet".
Avsikt med boende styr
Om du inte bor i stugan:
Om du bor eller tänker bo där:
Moms vid uthyrning på Lantbruk
Om du inte själv bor i stugan du tänker hyra ut är den en del av näringsverksamheten eller jordbruksfastigheten. Eftersom en jordbruksfastighet/lantbruk av naturliga skäl är en näringsverksamhet blir också de stugor som står på den en del av näringsverksamheten, så länge det inte är privatbostad där du bor. Näringsverksamheter med total omsättning över 30K/år ska i princip alltid anses vara tvungna att fakturera med moms, när tjänsten/varan är momspliktig.
Här blir det knepigt eftersom fastigheter och arrenden är befriade från momsplikt, men samtidigt så är hotellverksamhet momspliktigt. Vi är tillbaka på ruta 1: Är uthyrning av stuga på lantbruk en hotellverksamhet eller inte?
Det som styr bedömningen av om uthyrning av möblerad bostad ska anses vara skattepliktig rumsuthyrning i hotellrörelse är innehållet och syftet i verksamheten.
Här ska man då ta hänsyn till diverse faktorer där den viktigaste och mest refererade av Skatteverket och SRN är en föråldrad dom: Mål C-346/95, BLASI, den 12 februari 1998. Angående en begäran enligt artikel 177 i EG-fördraget, från Finanzgericht München (Tyskland), att domstolen skall meddela ett förhandsavgörande i det vid den nationella domstolen anhängiga målet mellan Elisabeth Blasi och Finanzamt München I, angående tolkningen av artikel 13 B b 1 i rådets sjätte direktiv 77/388/EEG av den 17 maj 1977 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter:
"Gemensamt system för mervärdesskatt enhetlig beräkningsgrund kan tolkas på så sätt att tillhandahållande av logi under kort tid åt främmande personer är skattepliktigt, såsom tillhandahållande av logi inom branscher med en funktion motsvarande hotellbranschens."
Det är en antik dom baserat på en ännu mer antik artikel i EU:s momsdirektiv från 1977. Man kan kort och gott konstatera att världen inte ser ut som varken år 1977 eller 1998 och hänvisningen till detta mål måste idag anses vara av lägre värde och giltighet. Dessutom handlade det om att anordna logi på uppdrag av myndighet för att tillgodose myndighetens behov av logi som ett led i deras myndighetsutövning när möjlighet fanns. Det finns alltså ett muntligt avtal om att KONTINUERLIGT tillhandahålla boende efter myndighetens behov, fast kontrakten skrevs enskilt med varje hyresgäst. Från detta mål drar Skatteverket slutsatsen:
21 Vid definitionen av sådant tillhandahållande av logi som skall beskattas med avvikelse från undantaget för utarrendering och uthyrning av fast egendom, i enlighet med artikel 13 B b 1 i sjätte direktivet, åtnjuter medlemsstaterna ett utrymme för skönsmässig bedömning. Detta utrymme begränsas av syftet med bestämmelsen, nämligen, eftersom det rör sig om tillhandahållande av bostadsrum, att det — skattepliktiga — tillhandahållandet av logi inom hotellbranschen eller branscher med liknande funktion skall skiljas från de transaktioner för vilka det medges undantag från skatteplikt och som utgörs av utarrendering och uthyrning av fast egendom.
23 Det kan konstateras att det förhållandet, att man skiljer mellan tillhandahållande av logi inom hotellbranschen (som skattepliktig transaktion) och uthyrning av bostadsrum (som transaktion för vilken det medges undantag från skatteplikt) utifrån den tidsrymd under vilken tillhandahållandet av logi sker, utgör ett lämpligt kriterium, eftersom hotellogi just skiljer sig från uthyrning av ett bostadsrum genom bland annat vistelsens längd. I allmänhet är vistelsen på ett hotell ganska kort och vistelsen i en hyreslägenhet tämligen lång.
24 Som generaladvokaten har påpekat i punkt 20 i sitt förslag till avgörande förefaller användningen av kriteriet tillhandahållande av logi under kort tid, vilket definitionsmässigt rör sig om kortare tid än sex månader, som ett rimligt sätt att säkerställa att de transaktioner beskattas som utförs av skattskyldiga vilka utövar en sådan verksamhet som liknar den funktion ett hotell huvudsakligen fyller, det vill säga att tillhandahålla tillfälligt logi inom ramen för ett affärsmässigt förhållande.
Moms vid uthyrning av Privatbostadsfastighet
Hyr du ut en eller flera möblerade bostäder som finns i Sverige, i eget namn, det vill säga du är hyresvärd?
Hyr du ut bostaden under högst fyra månader till varje hyresgäst (tillfällig logi)?
Marknadsför du din uthyrning till dygns- eller veckopris eller erbjuder du tjänster som till exempel städning, byte av sänglinne och annan gästservice?
Har bostaden varit uthyrd under sammanlagt mer än 16 veckor, det vill säga minst 113 dygn, och den totala hyran för bostaden är mer än 50 000 kronor exklusive moms (eller 56 000 kronor inklusive moms) under beskattningsåret?
Här kan vi då konstatera att om stugan hyrs ut mindre än 113 dygn eller hyran är under 50K, då är stuguthyrningen inte momspliktig trots allt. Detta måste då med all rim och reson också gälla Bed & Breakfast i så liten omfattning att den hamnar utanför kriterierna ovan.
Enligt den dom man refererar till görs tolkningen att allt under 6 månaders uthyrning/kund ska omfattas av momsplikt. MEN för att det ska röra sig om hotellverksamhet måste det vara fråga om uthyrning totalt minst 113 dygn enligt Skatteverkets tolkning av vad som ska anses vara omfattande uthyrning som är likställt med hotellverksamhet.
Är det en semesterby eller campingplats blir det moms på grund av dess omfattning, men uthyrning av enstaka stugor är tillräckligt småskaligt för att slippa moms om det samtidigt bara hyrs ut ett par månader under t.ex. sommaren.
Slutsats: Din uthyrning av en enskild stuga på ett lantbruk under sommaren omfattas inte av kravet på att lägga på 12% moms så länge de 4 punkterna listade ovan inte är uppfyllda.
Specialfall: Slottsregeln
För att underlätta bevarandet av kulturhistoriskt intressanta byggnader som slott och herrgårdar, har man infört ett undantag för äldre mangårdsbyggnader på jordbruksfastigheter. Bestämmelsen kallas ibland för ”slottsregeln”. Mangårdsbyggnad på jordbruk, med byggår innan 1930 och en yta om minst 400 kvm, får enligt 2 kap. 9 § IL klassificeras som näringsfastighet. På så sätt kan den som äger sådan större kulturfastighet göra avdrag för exempelvis underhåll och reparationer, vilket ju inte är tillåtet för privatbostadsfastigheter. Bakgrunden torde vara att många av dessa byggnader kräver ett osedvanligt kostsamt underhåll. Sedan 2006 kan slottsregeln tillämpas på i utlandet belägna fastigheter.
Andra inlägg
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.