Stäng
Momshantering när man förmedlar tjänst via appMoms på försäljning av tjänster via appar. Hur bokför man momsen när man säljer tjänster i en app i mobilen? Hur hanteras momsen om man fakturerar tjänster via en fristående app? Hur blir konteringen i transaktionsflödet när man förmedlar tjänster via appar?

"Jag har en fråga kring en applikation.
Applikationen förmedlar tjänster från massörer som anslutit sig till företaget som äger applikationen. Tjänsten gör det enklare för användaren att boka in sig hos massören. Betalningen sker när massören har utfört tjänsten och tryckt på en knapp på mobilen/applikationen. Företaget drar ca 15% av beloppet och resterande skickas till massörens företagskonto. Ingen faktura eller liknande. Massören och användaren kan ladda ner kvittot eller skicka den till sin angivna postadress om dem vill det.

Min fråga är:
- Hur mycket är momsen för denna typ av tjänst?

- Ska man utgå efter vad massören betalar i moms eller vad
momssatsen är för applikationen?

- Applikationen ägs av ett enskilt företag i Sverige. Gäller då
endast svensk momssats?

Tacksam för svar!"

Bokföring av förmedlade tjänster i mobilapp

Du förmedlar en tjänst som äger rum i verkligheten, det betyder att det inte är fråga om digital tjänst utan vanlig tjänst.

 

Momsen styrs av den underliggande tjänsten - massage. Jag utgår från att massagetjänsterna säljs i Sverige, själva appen blir bara en form av betalningssystem som paypal eller mastercard och påverkar alltså ej hur momsen hanteras. Massören står som säljare och appen är bara betalningsförmedlare.

 

Här beror det också på om den som har massagetjänsten är momsbefriad eller momsregistrerad

 

Det som hamnar under "skönhetsvård/välbefinnande" som massage vanligtvis hamnar under är ej momsbefriat. Men har du legitimation och genomför rehabiliterande massage på grund av skador eller nedsatta kroppsfunktioner, alltså att det egentligen handlar om sjukvård, då är det momsbefriat. Egentligen är det bara sjuksköterska, sjukgymnast, naprapat, kiropraktor, arbetsterapeut eller motsvarande som kan driva momsbefriad verksamhet på detta område.

 

Du måste alltså bygga en en funktion som kontrollerar om säljaren av massagetjänsten är momsregistrerade eller ej. Det blir antingen 0% eller 25% svensk moms.

 

Steg 1 - blir en försäljning från massören till kunden på t.ex. 1000 Kr inkl. 25% moms, alltså 200 Kr moms. Detta ser kunden på kvittot och massören bokför först 800 Kr intäkt och 200 Kr utgående moms.

 

Steg 2 - provisionen räknas som ny separat affärshändelse och i praktiken som en försäljning från appföretaget till massörens företag. Här måste det genereras en självfaktura eller kvitto som det står självfaktura på. Om provisionen räknas på totala försäljningsbeloppet blir det alltså en provision på 150 Kr för en massage på 1000 Kr.

 

Steg 3 - utbetalning till massören. Provisionen som app-företaget får på transaktionen har 25% moms, om du drar 150 Kr på en massage som kostar 1000 Kr så ska de 150 Kr appföretaget får i provision bokföras som 120 Kr intäkt och 30 Kr utgående moms i appföretagets bokföring. Massören bokför i steg 3 en kostnad på 120 Kr och 30 Kr ingående moms för provisionen på 150 Kr som betalas till appföretaget. 

 

Summan i bokföringen för massören blir alltså: 

Intäkt 800 
Kostnad 120 (provisionskostnad) = 680 Kr vinst
Utgående moms 200 - 30 ingående moms = 170 moms att betala till Skatteverket.

För appföretaget blir bokföringen:

Intäkt 120
Utgående moms 30 - som ska betalas in till Skatteverket.

 

Skatteverket får alltså totalt in 200 Kr moms på affären, precis det som kunden ser som specificerad moms på kvittot.

 

Används appen för att förmedla tjänster i andra länder måste momsen hanteras och styras av respektive lands regler. Om appen används för att förmedla massagetjänster i t.ex. Thailand måste appen fakturera med 7% Thai-moms för massagetjänster. Du måste alltså antingen skapa en app för varje land eller en dynamisk app som anpassar sig efter det land där tjänsten förmedlas. Det kommer krävas kontinuerliga uppdateringar och övervakning av momssatser i alla länder där appen används. Momssatser ändras ofta upp och ner och det måste appen anpassa sig till. Det kan vara svårt att hålla koll på hela världens momssatser, det krävs att någon varje månad går igenom ändringar med hjälp av t.ex. VAT live eller EY World Wide Tax Rates.
I de länder ditt företag inte är registrerat, eller momsregistrerat, blir provisionen en försäljning från aktuellt land och massören till ditt svenska företag utan moms. För appföretaget blir provisionen från länder man inte är registrerad i en försäljning till annat land utan moms som måste redovisas olika i momsdeklarationen beroende på om det är inom eller utanför EU. Här kan du se exempel på momsdeklarationer för de olika situationerna.

 

Läs också:
Bokföra inköp av app när fakturan är ställd till dig som privatperson
Bokföring när man säljer appar via Google Play
Ladda ner gratis app för att räkna ut momsen!
Har du problem med svenska tecken å ä ö vid apputveckling?
Hur bokför man developer fee?

 

17 Jun 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se