Stäng




Vilken moms är det på Kläder?



Moms på Kläder. Vad är momsen på skor? Hur mycket moms ska man lägga på när man säljer begagnade kläder? Vilken momssats gäller för textilier? Är det alltid 25% moms på kläder? Vilka momsregler finns det för klädesplagg? Vilken momssats ska man använda när man säljer sockar i webbshop?

Moms på kläder i Sverige

Momsen på kläder och tjänster kopplade till kläder är i de flesta fall momspliktiga med 25% moms, finns inget speciellt undantag angivet för en vara eller tjänst är det 25% moms som gäller i Sverige. Nu finns det dock några enstaka undantag och situationer då kläder har en annan momssats. Läs mer om det längre ned i artikeln.

Du kan läsa mer om de svenska momssatserna här

Moms på kläder som säljs på nätet

Momsen på kläder t.ex. sockar, t-shirts, tröjorskjortor, badtextilier, jackor, klänningar, bäddtextilier, shorts, jeans och handskar m. fl. som säljs inrikes i Sverige via internet i en webbshop är 25%. Samma som för offline-försäljning alltså.

För import och export av kläder gäller lite andra regler för momshanteringen, läs mer om detta längre ned i texten.

Moms på Arbetskläder

Ett företag eller privatperson som köper in kläder till företaget, t.ex. arbetsbyxor, arbetshandskar eller uniformer, med syftet att de anställda ska använda dessa i sin arbetsutövning har samma moms som om de skulle köpas in för annan användning (25%). Detta gäller också de företag som säljer dessa kläder.

Däremot kan arbetskläder vara skattefria, eller med andra ord du har rätt att dra av kostnaden i din inkomstdeklaration, om du köpt dem privat. Det innebär också att företag inte behöver bekymra sig över förmånsbeskattning när de ger uniformer till sina anställda. Man måste alltså skilja på skattefria och momspliktiga.

Förmån av uniform och andra arbetskläder är skattefri om förmånen avser kläder som är avpassade för tjänsten och inte lämpligen kan användas privat (11 kap. 9 § IL).

Bokföra inköp av Arbetskläder

Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Reparation av Kläder

Sedan 1:a januari 2017 är det nya momsregler för små reparationer och underhåll av bl. a. Kläder

(Mellan 1 juli 2022 och 31 mars 2023 var momsen 6 procent på reparation av kläder)

De reparationer som omfattas av 12% moms är "mindre reparationer" där man återställer klädesplagget i användbart skick. Här får man också räkna in förebyggande reparationer och förbättringar om de görs med syftet att förhindra framtida reparationer. Det får dock inte ske någon större förändring av kläderna eller textilierna. De varor inom textilområdet som i nuvarande tolkning omfattas av 12%-regeln är: lädervaror (i betydelsen bearbetad djurhud), skorkläderhemtextilier och hushållslinne.

Denna kontraproduktiva "Idé" snodde den socialteokratiska makteliten från Belgien. Detta eftersom sossarna har fullt upp med att ränna runt i världen och sälja den s.k. svenska modellen under The Sosse Brand "Global Deal" (För PK-vinklad version läs här) och fraternisera med EU-adeln, istället för att se om sitt eget hus när det är kris på hemmaplan. Sossarna vill göra en "Leicester" och dominera på bortaplan när det inte fungerar inför hemmapubliken, men det blir fiasko på alla arenor och planhalvor för Naivitetens Mästare. Man är Crystal Palace på hemmaplan och Burnley på bortaplan.. (liknelsen återspeglar 2017 säsongen)

Second hand kläder

När det gäller ideella second hand butiker (som drivs av föreningar och trossamfund där kläderna blivit skänkta) är all försäljning av kläder momsbefriat. Om en vanlig klädesaffär som t.ex. H&M, rent hypotetiskt fått skänkta kläder, omfattas de inte av momsbefrielse vid försäljning av kläderna. Andra typer av butiker som säljer begagnade kläder i vinstsyfte t.ex. Slow Fashion butiker, Vintage-butiker och återförsäljare av begagnade kläder som Hans och Greta i Linköping måse lägga på moms enligt vanliga reglerna eller VMB.

Detaljerad info om moms på 2:nd hand finns här


 


Digitala tjänster relaterade till textil och kläder

Digitala Mönster för tyg och kläder och andra digitala tjänster kopplade till kläder har 25% svensk moms.

EU-företag som säljer dessa tjänster till privatpersoner i Sverige omfattas av de nya reglerna för elektroniska tjänster från 2015 som gör att säljaren måste fakturera med mottagarlandets moms och momssats.

Moms på privatpersons försäljning av kläder

Om du som privatperson säljer dina kläder på nätet t.ex. via blocket, eller som en temporär försäljning i ditt hus, slipper du momsregistrera dig och du behöver inte betala någon vinstskatt OM vinsten inte kommer över 50000 Kr. Gör du mer vinst  än 50K måste du betala 30% skatt på detta genom att redovisa din vinst i inkomstdeklarationen. Om du inte vet vilket inköpspris de varor du säljer har blir det svårt att räkna ut vinsten. Därför får man använda en schblonregel som säger att du får beräkna inköpspriset på kläder du t.ex. ärvt som 25% av försäljningspriset.

Om du säljer mer än "någon enstaka gång" kan det handla om regelrätt näringsverksamhet då du måste registrera företag, läs mer om detta i artikeln Hobby eller Företag.

Får man använda VMB vid försäljning av begagnade kläder?

VMB betyder Vinstmarginalbeskattning som innebär att man för vissa begagnade varor bara behöver beräkna och betala moms och skatt på mellanskillnaden inte hela försäljningsvärdet. Om du köper in en bil för 10K och säljer den för 15K ska du vid VMB inte räkna momsen på 15K utan bara 25% moms på 15K-10K = 5K (marginalen). Det blir då 5000 x 0,25 = 1250. Detta blir alltså 25% momsmellanskillnaden.

VMB får användas för Konstverk, Begagnade varor t.ex. Kläder, Antikviteter, Samlarföremål och Förmedling av resetjänster. VMB får ej användas av ideella föreningar men de har istället nu befriats från moms- och skatteplikt igen.

Är momsen på kläder lika inom EU?

I de flesta fall är det samma regelverk men olika momssatser beroende på landets normalnivå på den högsta momssatsen. Här kan du se momssatserna i olika EU-länder. Men det finns en del länder inom EU som har lite avvikande momsregler när det gäller kläder och relaterade produkter.

Några exempel:

Reparation av kläder har 5% moms på Malta.

Storbritannien har man betydligt fler momsbefriade varor t.ex. kläder och skor för barn, efter Brexit kan man förvänta sig att momssystemet kommer avvika ännu mer från EU.

Irland kan du inte lyfta momsen på kläder, inte ens för arbetskläder, utan där är momsen för kläder ej avdragsgill oavsett omständigheter.

Moms vid Export och Import av kläder

Om kläderna passerar en landsgräns gäller andra regler för momshanteringen. Många länder har restriktioner, kvoter och strafftullar för olika typer av kläder och skor för att skydda inhemsk industri. Här kan du söka vilken importmoms och strafftull varje land har i EU:s sökmotor för import av kläder och textilier.

Läs mer här om:

Moms på export av varor t.ex. kläder

Moms på Import av varor t.ex. kläder

Moms vid handel av kläder inom EU

 

 

7 Jul 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.