Är momsen lika inom hela EU?
Moms inom EU. Har alla EU-länder samma momssatser? Är de reducerade momssatserna lika inom EU?
Momssatser inom EU
EU låtsas att man har en gemensam marknad men på många områden fungerar länderna som separata länder med olika regler och system. Ett sådant område är momsen som man försökt likrikta i alla länder men man har bara kommit halvvägs kan man säga. Man har ett minimikrav att den normala momssatsen minst måste vara 15%.
De reducerade momssatserna kan vara lite hur som helst för att underlätta för vissa sektorer som turism, hotell, kultur- och sportevenemang, böcker, tidningar, posttjänster, jordbruksrelaterade produkter och ibland maskiner och livsmedel där de flesta EU-länder har lägre momssatser än standardmomsen. Ett undantag här är Danmark som tycker det är onödigt att strula på med olika momssatser och kör 25% på allt som inte är momsbefriat. På vissa områden är det kaos som med e-böcker där man har väldigt olika uppfattning i olika länder.
Exempel på andra varor och tjänster som har reducerad momssats i vissa EU-länder: Krematorietjänster (13% i Grekland), El, metan och bensin (10% i Italien). Reparation av kläder, konst och antikviteter och handikapputrustning (5% på Malta). Solpaneler (6% i Holland). Tjurfäktning och Konserverad kött och fisk (13% i Portugal). Social housing alltså lågkostnadsboende för fattiga (5% i Rumänien). Handikapputrustning och baslivsmedel (4% i Spanien). Bilbarnstolar, preventivmedel, installation av hjälpmedel för äldre, rökavvänjningsprodukter, sanitära produkter för kvinnor, vissa husvagnar (5% i Storbritannien). Växter och djur (7% i Tyskland). Vin som man köper direkt från odlaren (12% i Österrike).
Momsbefriade varor och tjänster inom EU
Inom EU har de flesta länder också samma typer av varor och tjänster definierade som momsbefriade: Sjukvård, Utbildning, Bank, Finans, Försäkringar, Fastigheter, Läkemedel (receptbelagda), Fartyg, Lotterier/Spel,
Exempel på undantag: I Belgien är tobak(!) momsfritt, på Irland måste läkemedlet vara i tablettform för att det ska vara momsfritt. I Storbritannien har man betydligt fler momsbefriade varor och tjänster t.ex. baslivsmedel, tryckta böcker och talböcker för blinda, guld, kläder och skor för barn och några typer av husvagnar.
Se alla EU-ländernas momssatser
Med i EU men ej inom EU när det gäller moms
Det finns också länder och områden som är med i EU men inte del av EU:s momsområde. Vilket i praktiken betyder att det blir import och export i bokföringen när man handlar med bl.a. dessa regioner: Åland, Kanarieöarna, Luganosjön, Brittiska kanalöarna, Agion Oros (berget Athos i Grekland), Helgoland samt området Büsingen am Hochrhein (Tyskland). Sedan har vi de franska utomeuropeiska territorierna (Guadeloupe som tillhört Sverige 1813-1814, Saint-Barthélemy [svensk koloni 1784–1878], Martinique, Franska Guyana, Réunion, Mayotte) som är "typ" med i EU och följer EU-lagar och regler i mångt och mycket men inte alltid, dessa är dock definitivt inte en del av EU:s momsområde.
Komplett lista med undantag från EU:s momsområde
Regioner som ej är med i EU
Sedan har vi områden som inte ingår i EU alls och därmed inte är en del av EU:s momsområde. Vissa av dessa regioner är del av länder som är med i EU vilket ytterliggare förvirrar situationen. Ett typiskt sådant exempel är Danmark som är med i EU och EU:s momsområde men där Grönland och Färöarna varken är med i EU eller EU:s momsunion. Andra exempel på regioner och länder som inte räknas med i EU är: Aruba och Nederländska Antillerna, Vatikanstaten, San Marino, Andorra, Island, Schweiz, Norge, Island, Moldavien, Ukraina, Vitryssland, Turkiet, Kaliningrad oblast/Ostpreussen (området mellan Polen och Litauen tillhör Ryssland), Gamla Jugoslavien: Makedonien, Kosovo, Serbien, Bosnien. (Kroatien och Slovenien är med i EU), Albanien.
Regioner som skulle kunna vara inom EU men som är utanför EU
Områden som är utanför EU men som är en del av EU:s momsområde
Här blir det riktigt knepigt. Är man inte med i EU bör man rimligtvis inte kunna vara en del av EU:s momsområde men EU har givetvis lyckats f*cka upp även på detta område. Monaco är inte med i EU men ska räknas med i EU:s momsområde - fast under Frankrike. Handel med Monaco ska alltså behandlas som köp och försäljning till/från Frankrike i bokföringen. De engelska militärbasområdena Akrotiri and Dhekelia på Cypern räknas med i EU under Cypern. Isle of Man är inte med i EU och inte en del av UK men däremot en del av det brittiska kungahuset och ska sedan ett beslut från 1979 ingå i EU:s momsområde under Storbritannien. Handel med Isle of Man blir alltså precis som handel med UK i moms och bokföring.
Läs mer om bokföring och moms vid handel med EU-länder här
Andra inlägg
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.