Stäng
Avdragsrätt för moms?Avdragsrätt för ingående moms. Vad innebär avdragsrätt för momsen egentligen? Vad innebär det att momsen är avdragsgill? Hur vet man om man har rätt att dra av momsen? Vad menas med att man har rätt att lyfta moms? 

Avdragsrätt på ingående moms

När du har rätt att bokföra den ingående momsen på en leverantörsfaktura eller kvitto så har du avdragsrätt för moms. Du får helt enkelt bokföra momsen som en ingående moms istället för att bokföra allt som en kostnad.

Lyfta moms, dra av moms och avdragsgill moms

När man säger att man får lyfta momsen eller dra av momsen menar man helt enkelt att man får bokföra den ingående momsen som just moms och inte som en kostnad. Momsen är därmed avdragsgill. Du har avdragsrätt för den ingående momsen.

Den utgående momsen du har på fakturor till kunder får dras av mot den ingående momsen på leverantörsfakturor och kvitton. Mellanskillnaden betalas in till Skatteverket. Får du dra av momsen på inköpet så sänker du beloppet du måste betala in till Skatteverket.

När har man inte avdragsrätt på momsen?

Detta inträffar oftast i samband med representation. Det kan också uppstå vid hyra av bil/leasing då bara halva momsen är avdraggill, eller med andra ord du får bara bokföra hälften av momsen på kontot för ingående moms och andra halvan som en kostnad. Du kan också stöta på moms som du inte har rätt att dra av i samband med blandad verksamhet - alltså att du har både momspliktig och momsbefriad verksamhet. Då kan de bli så att du har 80% momspliktig och 20% momsbefriad affärsverksamhet och då måste alla inköp fördelas enligt schablonen 80/20 eller att man bara bokför ingående moms för inköp som är direkt knutna till den momspliktiga verksamheten. Du kanske både skriver artiklar för tidningar (säljer med 6% moms) och målar tavlor (momsfritt upp till 336K/år). Då får du lyfta hela momsen för inköpet av en ordlista som du behöver i arbetet med att författa artiklar, men du får inte bokföra någon ingående moms alls för inköpen av penslar och målarfärg eftersom dessa inköp är direkt kopplade till den momsbefriade verksamheten.

Nekad rätt till avdragsrätt för moms

Skatteverket kan också avslå din rätt att få igen ingående moms av diverse anledningar. Det kan vara så att du vid en skatterevision fått synpunkter på fakturor som skatteverket inte anser är giltiga eller som inte uppfyller kraven på en faktura, då kan dom neka dig rätten att få igen momsen på dessa fakturor.

Du kan ha bokat in en faktura som är utställd till en annon juridisk person - då får du inte lyfta den momsen utan måste betala tillbaka den till skatteverket. Du kan också fått en faktura från t.ex. Finland med finsk moms som du bokfört som en avnlig inrikesfaktura i Sverige. Du kan inte dra av utländsk moms i Sverige - du har ingen avdragsrätt för moms från andra länder. För att kunna dra av finsk moms måste du göra ett VAT refund eller momsåtervinning via finska skatteverket, eller registrera dig för moms i finland och dra av den finska momsen där på plats så att säga. Samma problem uppkommer när man ska boka in reseräkningar med hotell och taxi kvitton från andra länder. Som svensk företagare har du t.ex. ingen avdragsrätt för momsen på hotell och taxi i Grekland - inte ens genom momsåtervinning. Utländska företag saknar avdragsrätt för moms på dessa tjänster i Grekland.

Ytterligare ett exempel där du kan nekas avdragsrätt för ingående moms är när inköpet egentligen är en privat kostnad och inte kopplat till företaget. Du kanske har köpt en skönlitterär bok som inte ens med den vildaste fantasi går att koppla ihop med den verksamhet ditt företag bedriver. Då räknas inköpet som en privat omkostnad och momsen på boken som du dragit av i en momsdeklaration måste du då betala tillbaka till Skatteverket.

 

1 Mar 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se