Stäng
Hur fakturerar man till momsbefriade verksamheter (konstnärer, artister m.fl.)?Momsbefriad verksamhet. Hur fakturerar man någon som inte är momsregistrerad? Hur fakturerar man konstnärer och artister som inte har momsregistreringsnummer? Hur bokför man försäljning till momsbefriade organisationer?

Fakturera momsbefriade verksamheter

Det råder en utbredd missuppfattning att man inte ska fakturera med moms om kunden har momsbefriad verksamhet. Detta är helt fel.

Om du har momspliktig verksamhet måste du fakturera med moms inom Sverige. Så de konstnärer/artister/tandläkare m.fl. som har momsbefriad verksamhet men som är registrerade/bor i Sverige måste du fakturera med moms.

Kund utan momsregistrering

Har kunden inte ett momsregistreringsnummer räknas DOM som PRIVATPERSONER om dom ej är momsregistrerade. Privatpersoner får alltid betala moms när man handlar mat på ICA osv men kan aldrig dra av någon moms, så blir det för momsbefriade konstnärer/artister/ideella organisationer också, de kan ej dra av någon moms men behöver heller inte lägga på någon moms på sin försäljning.
Du behöver inte bry dig om att dina kunder är momsregistrerade eller ej. Det som styr är OM DU ÄR MOMSREGISTRERAD. Är du momsregistrerad måste du fakturera med moms till alla i Sverige oavsett om dom har momsregistrering eller inte. Är du ej momsregistrerad fakturerar du alla utan moms.
Du kan få kritik och klagomål om du fakturerar någon som har momsbefriad verksamhet eftersom dom tycker att kostnaden blir 6%/12%/25% för hög eftersom dom inte har någon avdragsrätt för ingående moms när de har momsbefriad verksamhet. Men det är alltså inte ditt problem som företagare MED MOMSREGISTRERING. Du kan inte göra något åt det, du får inte fakturera utan moms bara för att kunden inte kan dra av den momsen (få igen den ingående momsen). När du som privatperson köper en TV på Elgiganten kan du inte kräva att dom ska fakturera dig utan moms för att du som privatperson inte är momsregistrerad och inte kan få igen momsen från staten. För privatpersoner blir momsen en kostnad. Precis så blir det för personer, organisationer och företagare som saknar momsregistrering. Dom blir från ett momsperspektiv privatpersoner. 
Ska en privatperson alltid få riktig faktura?

Exempel på momsbefriade verksamheter

Vilka har momsbefriad verksamhet? Det finns faktiskt en hel del exempel på företag, organisationer och personer som slipper vara momsregistrerade, ofta eftersom de tjänster de säljer är momsbefriade. Det finns också speciella undantag för konstnärer, skådespelare och artister m.fl. som slipper momsregistrera sig fast dom egentligen bedriver en form av näringsverksamhet. Här följer några typiska exempel på momsbefriade verksamheter:
Konstnärer, artister, skådespelare, ideella organisationer, idrottsföreningar, bostadsrättsföreningar har ofta, men inte alltid, momsbefriad verksamhet. Sedan har vi de klassiska exemplen kommuner, landsting, stat, privattandläkare, banker, försäkringsbolag, fastighetsägare, lotterier, apotek (har dock ett undantag att dom får dra av ingående moms i sin verksamhet) och utbildning (grundskola, gymnasium, högskola). Även de företag som håller på med värdepappershandel och aktier är momsbefriade för att finansiella tjänster är undantagna från moms för att man inom EU aldrig kunde komma överens om hur moms skulle hanteras på det finansiella området. Läs mer här om hur det kommer sig att just bank och finans slipper strula på med moms.

Uppdrag inom momsbefriad verksamhet

Du kan hamna i situationer när du som konsult gör uppdrag inom och åt momsbefriade verksamheter då du som har momsregistrering ändå måste fakturera UTAN MOMS. Det beror då på att just den tjänsten du utför är momsbefriad. Det kan vara så att du blir inhyrd att göra en utbildning på en skola, eller göra ett uppdrag inom kommunen inom deras verksamhet. Då säljer du en momsbefriad tjänst och ska i dessa fall sälja utan moms på fakturan. Du har med andra ord en blandad verksamhet.
De aktuella momsreglerna och tolkningarna är dock något förvirrande och inte logiska. Läs mer här om hur momsen blir för just dig om du ska fakturera utbildningstjänster.

Vilket BAS-konto finns för momsfri försäljning?

BAS konto 3004 är markerat som momsfri försäljning inom Sverige. Detta konto bör vara kopplat mot ruta 42 i momsdeklarationen så att beloppet som bokförs på 3004 fylls i automatiskt i ruta 42 när du kör momsrapporten, annars måste du komma ihåg att justera momsdeklarationen manuellt och lägga in detta belopp själv. Det som matas in i ruta 42 påverkar inte ruta 49. Det blir ingen skillnad i moms du ska betala in till Skatteverket eller få igen. I t.ex. Promikbook (gratisversionen) finns konto 3004 men det är inte kopplat mot ruta 42 och därför fylls inte beloppet i momsdeklarationen automatiskt. Nu är det inte hela världen om du missar att bokföra en momsfri transaktion och beloppet inte fylls i ruta 42. Det är mest för Skatteverkets egna statistik som detta är intressant. Det påverkar inte den ingående eller utgående momsen och rapporteringen är egentligen överflödig, men Skatteverket vill veta ALLT.

Hur skapar man ett konto för momsfri försäljning?

Om BAS-konto 3004 inte redan finns i ditt bokföringsprograms kontoplan kan du lägga till det själv och se till att det blir kopplat mot ruta 42 i momsdeklarationen. Så här gör man i Speedledger:

Har skapar man ett konto för momsfri försäljning och hur kopplar man momsfria intäkter till ruta 42 i momsdeklarationen?

Så här skapar du en konto för momsfri försäljning i Speedledger

 


Hur konterar man momsfri försäljning?

Om DU är momsregistrerade måste du fakturera med moms (utom i de undantagsfall då du har blandad verksamhet eller att DU själv säljer en tjänst som är momsbefriad). Antag att du med hjälp av din unika kompetens blir tillfrågad att hålla i en tillvalskurs på gymnasiet. Då är du i en situation då du säljer en tjänst eller gör ett konsultjobb inom ramen för en momsbefriad verksamhet - Gymnasieskolan. Du säljer utbildning till elever och skolan med andra ord. Utbildning inom Gymnasiet är en momsbefriad verksamhet. Du ska alltså fakturera din ersättning för utbildningen utan moms, fast du har momsregistrering. Du kan antingen skapa ett speciellt konto för momsbefriad utbildning och koppla det mot ruta 42 i momsrapporten, eller så använder du BAS-kontoplanens standardkonto för momsfri försäljning - 3004. Du bokför då denna försäljning av utbildning på bara två rader utan moms så här:

Försäljning av momsbefriad utbildning

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning, momsfri (inom Sverige) 3004   1000
Företagskonto 1930 1000  

Momskod: 420 (Speedledger)

Momsbefriad konstnär säljer tavlor

Du som är konstnär kan sälja dina tavlor utan moms ända upp till en omsättning på 336000 Kr. Upp till den gränsen behöver du inte vara momsregistrerad och du kan fakturera utan moms till dina kunder. Kommer du över den gränsen kan du läsa på mer här om moms och skatt för konstnärer. Som konstnär har du antagligen skapat ett eget bokföringskonto för olika typer av målningar och tavlor t.ex. 3052 - Oljemålningar, eller så bokför du det på standardkontot för försäljning av varor t.ex. 3050. De momsbefriade försäljningarna bokför du så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning Oljemålning 3052   1000
Företagskonto 1930 1000   

Momskod: 420 (Speedledger)

Hur fyller man i momsdeklarationen när man säljer en momsfri tjänst fast man är momsregistrerad?

Du fyller endast i ruta 42, inga andra rutor påverkas.

Så här fyller man i momsdeklarationen vid försäljning av momsbefriad eller momsfri tjänst i ruta 42.

 

4 Feb 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se