Bokför moms inom EU
Bokföra moms inom EU. Hur bokför man momsen inom den Europeiska Unionen? Hur bokförs handel inom EU?
Försäljning av varor och tjänster inom EU är lite komplicerat. Börja med att lära dig mer om EU moms här. Sen kan du söka på momsens.se efter mer specifika frågeställningar som "Vad ska man då skriva på fakturan vid EU-handel?", "Vad behöver man skriva på fakturan vid export?", "bokföra inköp av tjänst från EU land" eller "bokföra prenumeration av domännamn från annat EU-land" och liknande.
Kontera EU-moms
Hur konterar man EU moms? Ska man lägga på moms när man säljer till kund inom EU? Måste man beräkna moms på inköp från säljare i ett EU-land? Alla dessa frågor kan du hitta svaren på genom att börja läsa under "EU-MOMS" i huvudmenyn.
Moms vid EU-handel
Det komplicerade momssystemet inom EU gör att det blir krångligt för småföretagare som har handel med andra EU-länder att göra rätt. Regelverket är luddigt och svårbegripligt, ofta med avsaknad av klara tydliga exempel varvat med undantag och gråzoner vilket gör det till en lite väl stor utmaning för många. Här listar jag en checklista över vanliga fel som du kan skriva ut eller bokmärka så att du kan dubbelkolla att du inte gör de vanligaste felen vid momshanteringen inom EU inköp och försäljning.
Checklista EU-moms
Har du fyllt i den periodiska sammanställningen?
När du fakturerat en kund inom EU utan moms (det normala när du fakturerar ett annat företag), då måste du också göra en periodisk sammanställning som ska vara inne den 20:e (papper) eller 25:e (digital) i månaden efter rapporteringsperioden. En rapporteringsperiod är antingen månad (varuförsäljning) eller kvartal (tjänsteförsäljning).
Läs mer om hur du gör periodisk sammanställning här
Har du kontrollerat kundens VAT-nr?
Om du har sålt något till en kund inom EU som inte har VAT-nr (moms-nr) då kan du bli skyldig att betala svensk moms på försäljningen. Detta beror på att köparen då räknas som privatperson (saknar VAT-nr) då måste du fakturera svensk moms vid försäljning. Är det ett företag med VAT-nr har du rätt att fakturera utan moms. Det blir då omvänd skattskyldighet vilket innebär att det är köparen och inte du som säljare som ska beräkna och betala in moms på inköpet till sitt lands skatteverk.
Har du redovisat inköp av varor från annat EU-land?
Du ska redovisa inköp av varor i ruta 20 i momsdeklarationen om du sålt varor till kund inom EU. Den utgående momsen redovisas i 30-32.
Har leverantören skrivit fel VAT-nr för dig på fakturan till ditt företag?
Då hamnar både du och säljaren i trubbel. Dels måste säljaren betala och redovisa moms på försäljningen i sitt hemland. Dessutom måste du beräkna och betala svensk moms på inköpet i Sverige. Det blir alltså en dubbelbeskattning som både du och säljaren vill undvika till varje pris. Se därför till att föra in en rutin om att alltid börja med att kontrollera VAT-nr på inkommande fakturor från andra länder extra noga.
Har du redovisat i rätt ruta?
Det är lätt hänt att du fyller i fel ruta i momsdeklarationen om du gör det manuellt. Men även om ditt bokföringsprogram fyller i momsrapporten automatiskt kan du ha bokför med fel momskod eller på fel momskonto så att det underliggande beloppet eller den utgående eller ingående momsen hamnar fel. Det är inte lätt att hitta bra informationsmaterial på internet eller hos Skatteverket där man tydligt kan se vilka rutor som ska fyllas i för olika typer av försäljning eller inköp inom EU. Därför har jag gjort egna lathundar för EU-moms här nedanför där du kan se exakt hur du ska fylla i momsdeklarationen vid handel inom EU. Så här gör du när du handlar med FÖRETAG inom EU:
Försäljning av varor till EU-kund
Se hur du fyller i momsdeklarationen för export av varor till EU-kund
Inköp av varor från EU-företag
Se hur du fyller i momsdeklarationen för inköp av varor från EU-företag
Försäljning av tjänster till kund inom EU
Se hur du fyller i momsdeklarationen för försäljning av tjänst till kund inom EU
Inköp av tjänster från företag inom EU
Se hur du fyller i momsdeklarationen för inköp av tjänster från kund inom EU
Hur fyller jag i momsdeklarationen för export utanför EU?
Undrar du över hur du ska fylla i momsdeklarationen vid försäljning av varor utanför EU? Är du osäker på hur du ska fylla i momsdeklarationen när du säljer tjänster utanför EU? Hur gör man med momsrapporteringen till privatperson utanför EU:s momsområde? Hur bokför och rapporterar man försäljning till företag utanför EU? Gå till mitten av den här sidan om moms vid fakturering till kund utanför EU så får du kristallklara exempel på hur du ska göra när du säljer till privatpersoner och företag utomlands (export).
Nya regler för fakturering av privatpersoner inom EU 2015
Läs mer här om de nya momsreglerna för elektroniska tjänster 2015. Det är hög tid att du läser in dig på detta nu, det kommer krävas mycket mer arbete och en utökad administration för att hantera dessa försäljningar nu när du som säljare måste känna till alla momssatser i alla andra EU länder eftersom Du som säljare ska beräkna och betala in moms baserat på momsreglerna i kundens land. Låter det tokigt? Det är bara början.. läs här får du se.
Hur bokför man försäljning av tjänster utanför EU?
Här finns en komplett guide till tjänsteförsäljning inom EU/utanför EU
Andra inlägg
- Förenklat årsbokslut - Nu kan du registrera!
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.