Stäng
Deklarationstips 2017 Enskild FirmaDeklarationstips enskild firma. Vad ska man tänka på inför dekorationen av sin enskilda näringsverksamhet 2017. Vilket datum måste deklarationen av företaget vara inlämnad 2017?

Deklaration 2017

Du som driver en enskild firma måste lämna in din deklaration samma datum som den vanliga inkomstdeklarationen för privatpersoner, alltså senast 2 maj för deklarationen 2017. Du deklarerar räkenskapsåret 2016 (det som hände 2016) i deklarationen för 2017 (inlämningsåret).

Är du ute i sista minuten med deklarationen?

Om du är sent ute nu och märker att du inte kommer hinna i tid så har redan deadline passerat för att söka uppskov, det skulle du gjort redan i mitten på april. Då hade du kunnat få anstånd med att lämna in deklarationen till 16 maj. Om du har särskilda skäl kan du få vänta ända till 31:a maj, men det är svårt att få detta godkänt. Du måste hänvisa till anhörigs död, lång tjänsteresa (ej kort semesterresa) och liknande. Här kan du läsa i detalj angående vad som ugör giltiga skäl för att få lämna in deklarationen för sent. För de allra flesta gäller det helt enkelt att steppa upp och få det gjort innan deadline. Vet man vad som behöver göras, kollas och sättas av är det ganska enkelt och tar inte speciellt lång tid heller. Därför kommer här lite nyttiga tips för dig som sitter med deklarationen just nu:

Fokusområden deklaration 2017

Skatteverket granskar i år dessa kategorier extra mycket så känner du dig träffad bör du kontrollera dina siffror och bokföringen en extra gång. Här är fokusområden för 2017: 

Rotavdrag och missbruk av detta t.ex. att man både drar av förbättringskostnader och rotavdrag. 

Personalliggare i byggbranschen och kassaregister. 

Digital ekonomi och delningsekonomi. Skatteverket har upptäckt att det finns en stor "okunskap" när det gäller hur man ska redovisa Hyresintäkter vid uthyrning av privatbostad, många verkar glömma att redovisa dessa inkomster alls.. Detsamma gäller Bloggare som varken redovisar hobbyinkomster och inte heller har något företag registrerat. 

E-handel och "andra företeelser" på de mer dolda och ljusskygga delarna av Internet, här ingår även diverse kontroller kopplade till Digitala valutor som t.ex. Bitcoin.

Dessutom extra fokus på Grov ekonomisk brottslighet som organiserat svartarbete, fakturabedrägerier och falska kontrolluppgifter (ska segregationsexperten Mona Muslim fastna i år igen??). De företag som granskas extra hårt i år är som vanligt bygg-, transport- och städbranscherna. 

Internationella skatteupplägg utreds fortfarande baserat på Panama-dokumenten. Kommer Skatteverket fortsätta att informera berörda personer om att undersökningen av dem initierats och uppgifterna om dem "lämnats ut på ett korrekt sätt" så att skattesmitarna hinner sopa smutsen under mattan? Den som lever får se.

Tips inför deklarationen 2017

1. Skapa Förenklat Årsbokslut

Använd Skatteverkets verktyg Förenklat Årsbokslut.

2. Hjälp med Årsbokslutet

Läs guiden för hur du gör Årsbokslutet här.

3. Pensionsavdrag

(Du kan sätta av 12K plus 35 procent av vinsten, dock högst 448K Kr, men det bästa är faktiskt att skita i detta helt vilket framgår om du läser lite mer under denna rubrik)

När du har enskild firma är din vinst pensionsgrundande precis som en vanlig lön för den som är anställd. 

När du har en vinst i din enskilda firma betalar du alltså in pengar till din allmänna pension, dels i form av en ålderspensionsavgift (som är en del av egenavgifterna och beräknas som 10,21% av överskottet i din aktiva näringsverksamhet) och dels med en allmän pensionsavgift (7 procent av överskottet du skattar för), precis som vanliga löntagare.

För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 18951 Kr (2017). Det finns också ett tak som innebär att du inte får några extra pensionspengar för vinster över 41,4K Kr/mån.

Avdrag för privat pensionssparande kan göras med upp till 35% av vinsten från firman. För att du ska kunna göra avdrag måste pensionssparandet göras i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto. Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp (448K för 2017). I aktiv näringsverksamhet får du pensionsspara för 12K per år plus 35% av vinsten från firman.

OBS! Allt för många gör detta avdrag och detta pensionssparande för att bankerna säljer in det för att dom tjänar pengar på det. Problemet är att detta oftast sänker den vinst som den allmänna pensionen och många andra sociala förmåner grundas på. Du sänker den inte bara med beloppet för pensionssparandet utan också med den så kallade särskilda löneskatten på pensionssparbeloppet på 24,26 procent. Undvik att göra avdrag för privat pensionssparande när du inte gör en vinst över 38K i månaden

4. Kompensera för tjänstepension

Enskilda näringsidkare har ingen tjänstepension som de flesta har idag. Det kan därför vara bra att vid årsbokslut fundera över hur och på vilket sätt man ska stoppa undan 4,5% av vinsten för att få motsvarande förmån som en typisk anställd tjänsteman. Gör dock inget avdrag för pensionssparande om du har vinst under 38K/mån. Det kanske smartaste "pensionssparandet" är att använda dessa 4,5% till att amortera både privata och företagsrelaterade lån innan räntorna sticker iväg uppåt igen.

5. Tveksamma kostnader

Har du glidit in i en gråzon och bokfört något som inte känns helt ok nu när det är dags att deklarera vinst? Ange då belopp och typ av kostnad du bokfört i rutan för övriga upplysningar, då slipper du få böter eller straffskatt om och när det upptäcks. Undvik också att försöka göra mindre konstiga avdrag i vanliga delen av deklarationen (din privata inkomstdeklaration) eftersom du ändå måste komma upp i belopp över 5000 för att det ska ge någon effekt på skatten.

6. Sätt av 30% i periodiseringsfond

Deklarera avsättning till periodiseringsfond

Det viktigaste är att du gör avsättningen till just periodiseringsfonden, eller snarare accepterar den automatiska uträkningen genom att klicka i den rutan i deklarationen. Sedan kan du trixa mer med expansionsfond och räntefördelningen. De två sistnämnda är dock överkurs och man måste veta exakt vad man gör för att det ska bli en fördel annars råkar man lätt fälla krokben på sig själv och får betala extra mycket i skatt!

De viktigaste gränserna att hålla sig under när man "planerar sitt resultat" är 200K i vinst, efter det får du inte någon mer nedsättning av egenavgifter på 7,5%. Sedan har vi brytgränserna för statlig skatt och värnskatt.

Värt att notera är också att dom i Högsta förvaltningsdomstolen dikterar att ju större avsättning till periodiseringsfond du väljer att göra, desto större blir din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Är du i riskzonen för att bli sjukskriven mycket eller länge framöver? Då bör du maxa avsättningen till periodiseringsfond.  

Du får numera också flytta periodiseringsfonder från enskild firma till AB om du väljer att byta företagsform.

7. Kom ihåg att kryssa i dina avdrag

Kryssa för dina avdrag i deklarationen så att du inte betalar för hög skatt på vinsten i din enskilda firma

(Småbolagsavdraget, Regionalt nedsättningsbelopp)

Du som har enskild firma har flera extra avdrag som du har rätt att få men du måste själv ansöka om att göra dem. Ofta påminner Skatteverkets onlinetjänst själv att du glömt att göra ett avdrag du har rätt till. Ett sådant är Småbolagsavdraget som egentligen kallas "Allmän nedsättning av egenavgifter" som dessutom beräknas automatiskt. Men sedan kan du även få en rejäl sänkning av dina egenavgifter om du har företaget registrerat inom en kommun som räknas som stödområde.

Kolla att du fyllt i ett belopp i ruta 13 Nedsättning av egenavgifter - Regionalt nedsättningsbelopp. Det är inte helt enkelt att förstå vilket belopp man har rätt att dra av, info och förklaringstexterna är väldigt förvirrande på denna punkt tycker jag själv så strunta i att läsa på om det utan gör bara som jag säger nu:

Räkna ut 10% av beloppet i ruta 10.1, skriv sedan dessa 10% i rutan 13.1.

Kom ihåg att uppdatera ruta 13.1 om du gör ändringar i deklarationen som påverkar 10.1, smidigast är nog att vänta med denna uträkning tills du är klar med allt annat.

Har du din enskilda firma registrerad inom följande områden har du rätt till detta ganska saftiga avdrag som sänker egenavgifterna ordentligt:

Norrbottens län: Arvidsjaurs, Arjeplogs, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner samt Edefors och Gunnarsbyns församlingar i Bodens kommun och f.d. Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt i Piteå kommun. Västerbottens län: Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns och Åsele kommuner samt Fällfors, Jörns och Kalvträsks församlingar i Skellefteå kommun. Jämtlands län: Alla kommuner.. undrar du varför? Västernorrlands län: Sollefteå och Ånge kommuner, Holms plus Lidens församlingar i Sundsvalls kommun men även Anundsjö, Björna, Skorpeds och Trehörningsjö församlingar i Örnsköldsviks kommun. Gävleborgs län: Ljusdals kommun. Dalarnas län: Malung-Sälens, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner, Venjans plus Våmhus församlingar i Mora kommun. Värmlands län: Torsby kommun.

8. Momsen ska inte redovisas i deklarationen

Numera gör du en separat momsdeklaration som du lämnar in antingen varje månad, kvartal eller årsvis.

9. Glöm inte de privata avdragen!

EGEN BIL - Dra av 18,50 Kr per mil du kört med bilen åt företaget. Antingen gör du på samma sätt som när du kört med privatbil i din normala anställning åt ett företag. Du redovisar avdraget i din privata deklaration men du får bara ersättning för kostnaderna över 10K (nästa inkomstår 2017 blir det 11K). Eller så bokför du det i firman på t.ex. 5618 Milersättning privatbil och sänker därmed din vinst som företaget betalar skatt på. Du bokför detta som en kostnad och egen insättning.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Milersättning 5618 10000  
Egen Insättning 2018   10000

Därmed blir ersättningen (kompensationen) som din enskilda firma betalar ut till dig skattefri. 

ARBETE I HEMMET - Du kan dra av 2K om du arbetat 800h/år från egen fastighet eller 4K (bostadsrätt, hyresrätt). Detta schablonavdrag gäller även om du inte har en speciell avdelning eller arbetsrum anpassat för firman. Du ska inte bokföra detta avdrag på något sätt i din enskilda firma, det görs bara i deklarationen.

10. Ändra karensdagar innan du fyller 55

När du fyllt 55 får du inte längre göra några ändringar av karensdagarna för din enskilda firma. Eftersom risken för sjukdom och sjukskrivning ökar med åldern kan det vara en fördel att minska sina anmälda karensdagar till bara 1 enda, innan man fyller 55. Fördelen med att ha många karensdagar är annars att det sänker egenavgifterna något men inte så mycket.

 

 

27 Apr 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se