Hur bokför man importmomsen när man blivit fakturerad som privatperson och fått betala 25% importmoms
Bokföra importmoms för faktura ställld till dig som privatperson. Hur bokför man momsen om det redan fakturerats moms? Hur får man igen momsen vid import?
"Hej!
Normalt bokar jag importmoms enligt ditt exempel på den här sidan (orange fält): https://www.momsens.se/momshantering-och-rapportering-vid-inkop-av-varor-utomlands
En av mina leveranser levererades dock direkt till mig som privatperson vilket gjorde att jag var tvungen att betala tull & moms när varan levererades. Jag ligger alltså ute med 25 % moms på importvärdet.
Om jag redovisar detta som vanligt kommer jag väl inte få tillbaka momsen? Efter jag kvittar 2635 & 2645 mot varandra. Hur ska jag bokföra för och redovisa till SKV för att få tillbaka momsen?
Tack på förhand!"
Hantering av importmoms
Du kan använda samma exempel men stryk 2635 raden utgående moms så att du bara får 3 rader kvar.
Det problem kan också uppstå om Tullverkets system inte har kontakt med Skatteverkets system. I början på 2015 kunde Tullverkets och Skatteverkets system inte prata med varandra, fast det skulle vara testat och klart och då fick man betala 25% importmoms direkt på Arlanda för t.ex. en laptop som man tagit med sig från ett land utanför EU.
Då får man göra som man gjorde innan nya importreglerna och innan SKV tog över importmomsen, för att få igen den importmomsen måste man bokföra bara en rad moms som ingående så att man får igen den från SKV. Som företag ska momsen inte vara en kostnad för dig och om du av någon anledning redan betalt moms på en importvara kan du inte bokföra enligt den nya principen sedan 2015 då man nollar ut ingående moms och utgående moms utan att betala eller få igen några momspengar. Ungefär som man gör vid omvänd skattskyldighet när man beräknar två rader moms som tar ut varandra.
Har du redan betalt moms för att fakturan är ställd till dig som privatperson och du nu måste boka in den i din enskilda firma måste du få igen momsen på något sätt. Detta gör du genom att bokföra precis som vid en inrikesfaktura, alltså med en rad med ingående moms.
Om ditt program inte vill bokföra endast mot 2645 använder du vanliga momskontot för ingående moms (2641) som ett inrikesköp så blir momsen rätt och du får igen den i deklarationen i ruta 48. Det blir ungefär som man gjorde med gamla reglerna när man bokförde ingående moms i samband med tullfakturan. Om ditt bokföringsprogram har momskoder ska du välja en för ingående inrikesmoms eftersom det bara är ruta 48 som ska påverkas.
Om jag inte redovisar någon utgående moms på importen så kommer inte ruta 50 och ruta 60 i deklarationen att matcha. Eller tänker jag fel? Hur hanterar jag detta?
Precis eftersom du redan betalt moms och ska få igen den blir det bara momsbeloppet i ruta 48. Ruta 50 och 60 används bara när man kvittar in och ut direkt enligt nya reglerna från 2015. Ruta 50/60 ska ej användas om man redan betalt in importmoms. Du gör som man gjorde tidigare alltså betalar först in momsen och får igen den vid nästa momsdeklaration. De nya reglerna gör att företagen slipper ligga ute med momspengar och slipper låna ut importmomsen till staten innan man får igen den.
Om underlagsbeloppet, värdet utan moms alltså, kommer med i ruta 50 p.g.a. hur ditt bokföringsprogram fungerar (tex för att du använt nya momskoder för import) så får du justera ned beloppet i den rutan 50 manuellt i momsdeklarationen så att den här importen inte kommer med. Det är bara ruta 48 som ska påverkas för dig i det här fallet precis som det var med gamla reglerna vid import.
Läs också:
Momskonton 2614, 2615 och 2645 vid utrikesköp
Bokföring av importtjänster utanför EU
Exempel på hur man fyller i momsdeklarationen
Bokföra inköp av maskin från annat land
Nya BAS-konton för omvänd skattskyldighet
Import av varor och dess bokföring
Import från Kina och vidareförsäljning till annat EU-land.
Så här bokför du import av saker
Skatteverket har tagit över importmomsen fr.o.m 2015
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.