Stäng
Vidareförsäljning av vara från EU till kund i SverigeEU vara till svensk kund. Hur blir det med momsen om man köper in en vara från EU-land och sedan säljer till svensk kund? Måste kunden i Sverige betala någon moms om man köper in varan från EU? Riskerar privatkund i Sverige att få betala importmoms när jag säljer vidare importerad vara via mitt svenska företag?

"Hej! Vill börja med ett jättetack för att du delar med dig av din värdefulla kunskap! Detta är en gratisfråga.

Jag talade med Skatteverket idag och vill egentligen bara få det bekräftat av dig ifall detta stämmer och kanske även ett förtydligande.

Jag fattade det så här:

I exemplet säljer mitt företag en vara till en svensk privatperson, jag beställer då varan av en leverantör som skickar från ett land inom EU.

Jag redovisar då ingående moms till Skatteverket på priset jag köpte varan för av leverantören. Leverantören lägger ej på någon moms. Sedan lägger jag på utgående moms till kunden. Jag har rätt att lyfta den ingående momsen. Ett unionsinternt förvärv har skett. För kunden blir det som att hämta ett paket som den köpt från vilken svensk webbshop som helst, inga obehagliga överraskningar där den behöver betala moms och tull på priset. Har jag förstått allt rätt?"

Inrikesförsäljning av varor från EU-land

När du inte dropshippar direkt till kunden i Sverige utan köper in och säljer vidare via ditt svenska företag ska du tänka i två steg. Först inköpet i ett separat steg och sedan vidareförsäljningen i ett nytt separat steg som inte har med det första att göra.

Det första stegt blir då helt enkelt ett inköp av vara från företag i annat EU-land. Därmed blir det ingen importmoms eftersom varan redan befinner sig inom EU:s momsområde och inom tullunionen. Du ska uppge ditt svenska momsnr som ska skrivas ut på fakturan du får som ska vara utan någon moms. Du beräknar själv moms på inköpet enligt regelverket för omvänd skattskyldighet.

Inköp av varor från EU-land

Beskrivning Konto Debet Kredit
Varor från annat EU-land 4515 1000  
Utgående moms omvänd skattskyldighet 2614   250
Ingående moms utland (fik) 2645 250  
Företagskonto 1930   1000

Använder du Visma eller Speedledger är det konto 4056.

Promikbook är som BAS alltså 4515, men du kan behöva lägga till det kontot själv.

Bokio och Fortnox använder konto 4515.

Momskod: 200/202 (Speedledger), beloppet på kontoraden 4515 ska alltså fyllas i ruta 20 i momsdeklarationen. 

Kom ihåg att det är andra konton om momssatsen är reducerad, t.ex. för böcker då man räknar med 6% moms och bokför på 4517 istället. Momsen bokförs då på 2634/2645.

I andra bokföringsprogram väljer du "Varor från EU-land" eller motsvarande. Då ska ruta 20 bli ifylld i momsdeklarationen med kostnaden och ruta 30,31,32 / 48 med det beräknade momsbeloppet.

Fyll i momsrapporten så här (inköp av varor från företag i EU)

Måste inköpet vara kopplat till försäljningen?

Jag får ofta frågor som på ett eller annat sätt handlar om att man tror att momsen från inköpet i steg ett påverkar försäljningen i detta steg två. Men det är två helt separata affärshändelser som inte ska ses som ihopkopplade i bokföring och momsdeklarationer.

"Hej,
Om mitt företag köper varor från ex. Danmark och får fakturan utan moms och det företagets VAT-nr är giltigt, precis som mitt företags Vat-nr, så lägger jag inte på moms på varan ut till kund här i Sverige?"

Det som brukar ställa till det för en del är att Skatteverket krånglar till det och babblar på om du har avdragsrätt för ingående moms eller ej och då blir många förvirrade. De flesta har avdragsrätt för ingående moms OM ni är momsregistrerade OCH inköp görs till företaget (dvs ej för privat ändamål). Det är här Skatteverket och EU-domstolen krånglar till det med ytterst kryptiska ordval och opedagogiskt svammel. Det är texter som denna som ger upphov till förvirring hos företagarna:

"Koppling mellan ingående skatt och utgående skatt

Rätten att få avdrag för ingående skatt är kopplad till uppbörden av utgående skatt. Det finns ett flertal domar både från svenska domstolar och från EU-domstolen som berör denna fråga."

...

"EU-domstolen har sagt att mervärdesskattesystemet ska vara fullständigt neutralt beträffande skattebördan för företagets hela ekonomiska verksamhet på villkor att verksamheten i sig är underkastad mervärdesskatt, och att den ekonomiske aktören inte får påföras kostnaden för ingående skatt inom ramen för sin ekonomiska verksamhet utan möjlighet till avdrag (C-408/98, Abbey National, punkt 35)."

...

"Enligt EU-domstolen innebär mervärdesskattedirektivets system att avdraget för ingående skatt är kopplat till uppbörden av utgående skatt. Av det följer att även i fall då ett undantag från skatteplikt som föreskrivs i nationell rätt är oförenligt med mervärdesskattedirektivet, tillåter artikel 168 i direktivet inte att en beskattningsbar person får utnyttja detta undantag från skatteplikt och samtidigt göra gällande rätt till avdrag (C-319/12, MDDP, punkt 43 och 45)."

Skatteverket: Grundläggande om avdragsrätt

?

Vad fan snackar dom om liksom?

Det är detta och handläggaren på Skatteverkets tolkning och vidareförmedling av innehållet i denna typ av formuleringar som skapar förvirring. Här tror många att detta betyder att det måste finnas en koppling mellan momsen på inköpet och den senare vidareförsäljningen.

Om man försöker översätta detta till vanlig svenska så kan man säga så här:

För att få kvitta de 2 raderna fiktiv moms på inköpet måste du ha rätt att dra av ingående moms. Detta har du i princip alltid om du är momsregistrerad. Det juristerna syftar på som är undantaget är MOMSBEFRIADE verksamheter och liknande där man inte lägger på utgående moms i sin normala verksamhet. Detta kan t.ex. vara en momsbefriad privattandläkare som köper ett verktyg från annat EU-land och får då INTE BERÄKNA den ingående momsraden på konto 2645. Bara den utgående momsraden på 2614 tas med.

Det betyder att momsraderna inte kvittar ut varandra.

Kvar är en utgående momsrad på 2614 som måste betalas in till Skatteverket. Den fiktiva beräknade momsen blir i dessa fall VERKLIG. För privattandläkaren blir det som att köpa en vara som privatperson och man får då betala IMPORTMOMS på inköpet eftersom man inte är momsregistrerad. Men detta är ett ovanligt undantag som de flesta företag inte berörs av. Dessutom ska säljaren i annat EU-land lägga på moms när köparen i Sverige inte kan uppvisa ett SE-VAT-nr (moms nr). Att babbla på om denna avdragsrätt för ingående moms gör bara momsregistrerade företagare förvirrade.

Det andra kravet är bara det som alla företagare redan vet: INKÖPET MÅSTE GÖRAS TILL FÖRETAGET enligt de vanliga kriterierna för avdragsgillt som du kan läsa mer om här. Köper du in en vara från annat EU-land med syftet att det ska säljas vidare i Sverige så är det så klart ett inköp som hänger ihop med din affärsverksamhet. Då är både kostnaden och den ingående momsen avdragsgill. Du får alltså bokföra både kostnaden och den ingående momsen. Här finns det alltså en koppling mellan inköpet och försäljningen, men det är egentligen inte det som är själva poängen även om många fastnar på detta och blir förbryllade. Själva poängen är att inköpet görs för din affärsverksamhet och INTE ÄR ETT PRIVAT inköp. Om varan ska säljas vidare eller användas i företaget saknar egentligen betydelse.

Det viktiga är att inköpet görs till företaget för att kunna driva verksamheten eller i syfte att få nya intäkter

Generellt kan man säga att alla kostnader som får bokas i företaget måste vara kopplat till företagets möjlighet att få nya inkomster. 

Är du osäker kan du ta en djupdykning i den här artikeln om AVDRAGSGILLT

Summering:

Om du gör inköpet TILL FÖRETAGET och du är MOMSREGISTRERAD så har du i princip alltid AVDRAGSRÄTT FÖR INGÅENDE MOMS, oavsett om varan du köper in ska säljas vidare eller användas inom företaget.

Inrikesförsäljningen i Sverige till svensk kund

Det här steget blir bara en helt vanlig varuförsäljning inrikes. Inga konstigheter.

Vidareförsäljningen är en NY OMSÄTTNING som inte berörs av det som hänt under inköpet, även om Brysselbyråkraterna och Skatteverkets kryptiska hjälptexter kan förleda dig in på sådana vilseledande tankar.

Vidareförsäljningen inom Sverige görs med helt vanlig svensk moms.

Bokföra försäljning av varor inom Sverige

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning varor inrikes 3051   1000
Utgående moms 2611   250
Företagskonto (Bank) 1930 1250  

Det är samma kontering både vid försäljning till privatpersoner och företag när man säljer inrikes. Det är inte heller någon skillnad i hur momsen redovisas i rutorna i momsdeklarationen om det är en vara eller tjänst, det behandlas på samma sätt för inrikesförsäljning. Tänk på att momskontot 2611 ändras om varan du säljer har annan momssats t.ex. 6% då blir det 2631.

Så här fyller du i momsdeklarationen för inrikesförsäljning av varor

De flesta varor ska du lägga på 25% moms på, men det finns en del undantag. För att se vilka dessa undantag är kan du ladda ner Momslathunden till din mobil eller läsa mer på den här sidan om momssatserna i Sverige.

Läs även:

Vad är unionsinternt förvärv?

Här kan du läsa om skillnaden mellan en vara och en tjänst 

Inköp av vara i Sverige som säljs vidare till annat EU-land

Hur blir försäljningen av varor till kund i Norge?

Har du avdragsrätt för ingående moms?

Moms vid Dropshipping

Försäljning på mässor i andra länder

Hur hanterar man momsen på frakten?

 

26 Aug 2020


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se