Stäng
När får du starta företag?Ålder för att få starta företag. När får du starta företag i Sverige? Hur gammal måste man vara för att får driva näringsverksamhet? Vad är den lägsta åldern för att starta eget? Kan ungdomar starta företag? Lägst åldersgräns för företagande? 

Hej!

Jag är en mycket ivrig 14-åring som håller på med webbdesign.

Jag undrar om en hobbyverksamhet räcker eller om jag ska få min mamma/pappa att registrera en egen firma "åt mig".

Jag vill kunna ta betalt för en design OCH för att jag hostar hemsidan. Så till exempel en design för 5000 exklusive moms plus 500/år för att jag håller sidan uppe.

Hur ska jag bära mig åt?

Finns det någon bestämd åldersgräns för att starta företag?

I Sverige måste du vara minst 16 år för att få starta eget företag.

Du får starta företag själv när du fyllt 16. Mellan 16-18 år måste du ha en örälders samtycke för att starta företag. Under 16 får du inte ha enskild firma och inte vara bolagsman in Handelsbolag. En förälder kan gå in och ta barnets plats vid behov, men barnet får inte agera i eget namn. Allt måste ske via föräldern. Eftersom du är under 16 måste du låta en förälder starta och äga företaget på papperet, sedan kan du driva det själv i förälderns namn.

Säljer du för mer än 30000 Kr under ett år måste du momsregistrera dig och starta företag. Upp till 30000 Kr kan du redovisa pengarna du tjänat som hobbyinkomst i din vanliga inkomstdeklaration.

OBS! Momsregistreringsgränsen höjdes 1 juli 2022 till 80000 SEK

Begränsningar för dig under 18

Vissa tjänster m.m. har åldersgränser som du enligt lag inte får utföra, det finns även begränsningar för vilka tider du får jobba och sälja dig själv och dina tjänster som minderårig. Som exempel får du starta ett taxiföretag när du är 18, men du får inte köra taxibilarna själv förens du är 21 år.

Vill du bara sälja via nätet finns inga sådana åldersproblem.

Hur driver man företag under 18 rent praktiskt?

Du kan se detta som att DU är VD och föräldern är Investeraren/styrelsen/Aktieägarna som du rapporterar till. “Styrelsen” (föräldern) kan avsätta dig om dom inte tycker att du sköter företaget tillräckligt bra. Dom kan även tvinga dig att ta ett beslut om företaget som du inte själv gillar, precis som en börsbolags VD får rätta sig efter ägarnas direktiv.

Du kan alltså i praktiken starta företag redan som 14-åring bara du har minst en förälder som stödjer dig och är beredd att skriva under papper och stå med personnr/momsnr/org nr på fakturorna till kunderna m.m. Du måste införa en rutin där föräldern attesterar alla fakturor (skriver under/godkänner) innan de går iväg till kund och innan du betalar en leverantörsfaktura. Juridiskt är det också föräldern som får problem om du inte betalar in MOMS och SKATTER i tid. Så länge föräldern är beredd att ta risken går det utmärkt att driva företag som ungdom.


 


Finns det något land där det är lagligt att driva företag som barn

I utvecklingsländer kan det vara tillåtet att driva företag och arbeta i ett företag som barn. Här baseras lagligheten oftast på att det helt enkelt saknas lagar som förhindrar barnarbete.

Om vi tittar på utvecklade länder är åldersgränserna mycket likartade. Men i t.ex. Australien får du starta företag när du är barn, de har ingen åldersgräns för företagande, men vid 12 år och under måste förälder (eller motsvarande) skriva under alla papper, från 13 år får man skriva under själv. Över 16 måste ungdomen skriva under själv för t.ex. registrering av moms nr.  Så du kan alltid flytta till Australien och starta företaget där :)

Måste barnföretagare momsregistrera sitt företag?

Tror du att du kommer sälja för mer än 30000 per år (räkna ej med momsbeloppen) måste du sedan 2017 momsregistrera dig i Sverige och starta företag. Under 30K kan detta redovisas som hobbyinkomst och du behöver inte göra någon bokföring, men då ska du inte heller lägga på någon moms på fakturorna eftersom du ej är momsregistrerad.

Det låter kanske bättre att slippa momsen eftersom du kan hålla lägre pris om du inte behöver lägga på moms, men säljer du till företag har dom rätt att dra av momsen som du lägger på så kostnaden blir lika oavsett om du säljer som hobbyist eller företagare. Viktigt är dock att föräldern ansöker om F-skatt annars kan dina kunder behöva betala social avgifter för dig för att du ses som anställd till din kund snarare än självständig företagare. Du ska skriva “Godkänd för F-skatt” på fakturorna så att kunderna vet att du (föräldern) har detta. Du kommer också märka att en del vägrar anlita dig om du inte kan uppvisa F-skattebevis.

Får man vara hur gammal som helst när man startar företag?

JA, det finns ingen bortre åldersgräns för att få registrera eller driva företag. Sedan kan det av naturliga skäl vara svårt att driva vissa typer av företag om du är för gammal.

Lycka till med företagandet!

Du hittar mycket praktisk hjälp på min webbplats när du väl ska göra bokföring och momsdeklarationer.

Antingen kan du söka fritt här

Läsa den här boken: Momsens.se hjälper företagare med bokföring och skatter.

Eller så kan du börja läsa dessa artiklar:

Unga företagare

Preliminärskatt vs F-skatt - är det samma sak?

Kan man ha momsregistrering utan F-skatt?

Kan man dra av kostnader innan man har F-skattsedel

Företagare utan F-skatt trenden

Måste man ha F-skatt för hemsida?

Hur bokför man betalning av preliminärskatt till Skatteverket

Ansoka Om F Skatt -Ska Du Starta Eget?

Måste författare registrera företag?

Måste man momsregistrera sig?

Enkelt bolag vs Enskild firma

Gratis bokföringsprogram

Hur bokför man försäljning av tjänst?

Starta Eget Guide

Preliminärskatt vs F-skatt - är det samma sak?

Enskild Firma

Vill du bli en Bank?

Fakturamall

Hur många olika momssatser finns det i Sverige?

 

 

19 Dec 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se